LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljestvica jezika koje je najlakše usvojiti

Učenje stranih jezika ne mora biti teško, a povećava zaradu i otvara poslovne prilike

Znanstvenici su otkrili kojih je sedam svjetskih jezika najlakše naučiti. Saznajte o kojim se jezicima radi i bacite se na posao.

Znanstvenici su otkrili kojih je sedam svjetskih jezika najlakše naučiti. Saznajte o kojim se jezicima radi i bacite se na posao.

Postoji stara poslovica koja kaže „koliko jezika govoriš, toliko vrijediš", a u današnjem globaliziranom svijetu, pričanje stranih jezika postaje sve važnije. Poznavanje engleskog jezika postalo je neophodno u poslovnom svijetu, no poslodavci sve više traže osobe koje poznaju i neke druge svjetske jezike. Istraživanja pokazuju kako poznavanje stranog jezika može povećati vašu zaradu između 5% i 15%, a može vam otvoriti i mnoge poslovne prilike.

No, svaki jezik ima svoje posebnosti, što znači da ćete, s obzirom na vaš materinji jezik, neke jezike mnogo lakše usvojiti i brže postići konverzacijsku razinu. Kao izvorni govornici hrvatskog, koji je slavenski jezik, relativno ćete lako naučiti njemu srodne ruski, češki ili slovački. Veći problem ne bi trebali predstavljati ni romanski jezici poput talijanskog, španjolskog ili francuskog jezika, koji sa slavenskim jezicima dijele zajednički korijen iz latinskog.

Germanski jezici poput njemačkog, engleskog ili skandinavskih jezika mogli bi vas nešto više namučiti, iako pripadaju istoj, indoeurposkoj skupini jezika. Ako se spremate na učenje jezika iz potpuno druge, nesrodne skupine jezika, poput mađarskog, turskog, arapskog, mandarinskog ili hindi jezika, morat ćete uložiti mnogo više vremena i truda kako biste postigli osnovnu konverzacijsku razinu.

Lingvisti i filolozi sastavili su tri pitanja koja pomažu odrediti koliko će vam vremena trebati da postignete tečnost u razgovoru i koliko ćete truda morati uložiti kako biste savladali određeni jezik.

  1. Ima li gramatičkih struktura koje su vam nove i koje mogu odgoditi postizanje tečnosti?
  2. Ima li zvukova koji mogu udvostručiti ili učetverostručiti vrijeme potrebno za postizanje tečnosti u razgovoru, posebice samoglasnika?
  3. Koliko je sličan jezicima koje već poznajem? Što će pomoći, a što bi moglo smetati?

Koristeći ova pitanja, znanstvenici su profilirali sedam svjetskih jezika, onih s najvećim brojem govornika. Razmatrali su tri kategorije, govorenje, odnosno izgovaranje, gramatiku i pisanje, odnosno ortografiju i sastavili ljestvicu onih koje je najlakše naučiti.

1. Španjolski

Španjolski ima jedan od najlakših izgovora, sa samo deset samoglasnika i diftonga, pa njegovo učenje ne zahtijeva prevelik trud. Isto tako, većina riječi pišu se upravo onako kako se i izgovara pa ni učenje pisanja ne bi trebalo predstavljati prevelik problem. Sve ga to čini najlakšim jezikom za učenje, a postaje i sve traženiji.

Kako uvesti ravnotežu između prioriteta i straha od propuštanja?


2. Talijanski

Talijanski je vrlo sličan španjolskom. Riječi se većinom pišu kako se i izgovaraju, i većinom završavaju samoglasnikom. Struktura je rečenica iznimno ritmična, što mu dodaje dozu muzikalnosti i poetičnosti. Nije čudo da ga smatraju i najromantičnijim jezikom.

3. Francuski

Francuski je jezik malo zahtijevniji. Mnoge su riječi izravno izvedene iz latinskog, pa mogu zvučati vrlo poznato. Gramatika je nešto kompliciranija nego hrvatska, ali ne bi trebala zadavati prevelike brige. Ono što će vam oduzeti najviše vremena jest izgovor, jer francuski ima mnogo vokala i tzv. tihih glasova, koji ne postoje u hrvatskom.

4. Portugalski

Portugalski postaje sve rašireniji i snažniji jezik. Upitni i niječni oblici veoma su jednostavni, što olakšava učenje. Ono što ga čini zahtjevnim jesu nazalni glasovi kod izgovora koji zahtijevaju dosta vježbe.

Usvoji ove dobre navike i bezbrižno prođi kroz ispitne rokove


5. Njemački

Njemački može biti poprilično zahtjevan za učenje, čak i ako ga imate u uhu. Složenice i složeni izgovor znaju namučiti početnike. No, hrvatski ima mnogo posuđenica iz njemačkog, pa će vam mnoge riječi biti poznate. Njemačka se gramatika smatra veoma logičnom, ako pazite na iznimke od pravila.

6. Hindi

Hindi je jezik indijskog potkontinenta s više od milijardu govornika. Ako poznajete engleski, mnoge će vam riječi biti poznate. Mnogo ih se piše i izgovara upravo kao i u engleskom. No, hindu pismo veoma je komplicirano i zahtjevat će mnogo vremena i truda za savladavanje.

7. Mandarinski

Eksplozivnim rastom Kineske ekonomije, mandarinski sve više dobiva na značenju i važnosti, osobito u poslovnom svijetu. Učenici se neće toliko mučiti s gramatikom, no savladavanje intonacije može biti iznimno zahtjevno. Mandarinski je veoma tonalan jezik, što znači da razlika u intonaciji može značiti i razliku u značenju. Također, kako tvrdi BBC, morat ćete naučiti više od 2000 znakova ako želite čitati kineske novine.

Donosimo korisne alate za učenje i organizaciju vremena usred ispitnih rokova


IZVOR: LIFEHACK
FOTO: PINTEREST