LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Analiza novog hita

Traktor, ŠČ, majka? Profesor s FPZG-a detaljno pojasnio političko značenje pjesme Leta 3

Profesor Hrvoje Cvijanović na svom je Facebooku pojasnio značenje pjesme o kojoj se ne prestaje govoriti u hrvatskom medijskom prostoru.

Profesor Hrvoje Cvijanović na svom je Facebooku pojasnio značenje pjesme o kojoj se ne prestaje govoriti u hrvatskom medijskom prostoru.

Mama ŠČ, pjesma koja će Hrvatsku predstavljati na nadolazećem Eurosongu, izazvala je brojne domaće, ali i inozemne reakcije. Autorsko djelo Leta 3 jedan dio smatra u najmanju ruku kontroverznim, dio publike poziva da se spomenuti bend izbaci s velikog glazbenog natjecanja, a naravno, ima i mnogo onih koji su oduševljeni pjesmom, ali i samim nastupom.

Jasno je kako se iza stihova ove zaista neobične pjesme krije nešto dublja poruka. Upravo je tu poruku analizirao Hrvoje Cvijanović, izvanredni profesor s Fakulteta političkih znanosti. Njegovu analizu, u kojoj su objašnjene tri ključne riječi - majka, ŠČ i traktor, prenosimo u cijelosti.

ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj (“Majci”) Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. “Mama” se stalno ponavlja u pjesmi: “Mama kupila traktora, Mama ljubila morona” … “Mama” kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama “kupuju” koga god mogu … Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona - Putina - malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo “Lenjin”, izjavili su da je Putin “primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka”. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti Patnje mladog Werthera - objasnio je Cvijanović.

 
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT