LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gradi se replika najpoznatijeg broda na svijetu

Titanic II zaplovit će svjetskim morima 2018. godine

106 godina nakon što je Titanic potonuo na dno Atlantskog oceana, njegova će replika krenuti na put iz Jiangsua u Dubai.

106 godina nakon što je Titanic potonuo na dno Atlantskog oceana, njegova će replika krenuti na put iz Jiangsua u Dubai.

Titanic II naziv je replike najpoznatijeg broda na svijetu koji će izgraditi Blue Star Line, tvrtka australskog multimilijunaša Clivea Palmera. Brod bi trebao zaploviti 2018. godine, točno 106 godina nakon tragičnog potonuća njegova originala. Originalni je Titanic na prvom putovanju zaplovio iz Southamptona prema New Yorku, dok će njegova replika za dvije godine prvi put zaploviti iz kineskog Jiangsua do Dubaija. 

Iako će naoko izgledati identičan originalu, Titanic II bit će 4 metra širi i sigurniji. Važna razlika u odnosu na original jest što će na novom brodu biti dovoljan broj čamaca za spašavanje i sigurnosnih pojaseva. Jedan od sigurnosnih problema originalnog broda bilo je učvršćivanje trupa zakovicama, stoga će trup novog broda biti zavaren. Titanic II imat će digitalnu navigaciju, radarski sistem, brodski sustav za evakuaciju, što je u skladu sa sigurnosnim propisima današnjeg vremena.

Novi brod bit će dug 270 metara, širok 53 metara i težak oko 40 000 tona. Imat će 9 katova, 840 kabina i na njega će se moći ukrcati 2 400 putnika uz 900 članova posade. Unutarnji izgled broda bit će identičan originalnome.

Titanic II bit će iznimno luksuzan brod na kojem će se nalaziti bazen za plivanje, turska kupelj i teretane. Međutim, čini se da će u tim raskošima ponovno uživati samo najbogatiji putnici jer će, baš kao na Titanicu iz 1912., biti odvojene prostorije za prvi, drugi i treći razred. Cijene karata još nisu poznate, ali će vjerojatno biti vrtoglavih razmjera. U videozapisu možete vidjeti kako će izgledati novi Titanic.

No nisu svi oduševljeni idejom izgradnje replike Titanica koji je, prema mišljenju mnogih, ukleti brod. Tome se posebno protive obitelji osoba koje su svoje živote izgubili u tragediji. Unatoč protivljenju, planira se gradnja broda u kineskom brodogradilištu. Možemo se samo nadati da će novi Titanic uistinu biti nepotopivi brod.

FOTO: WIKIPEDIA