LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ukrasiti tijelo ili ne?

Tetovirane osobe i zapošljavanje u Republici Hrvatskoj

Tetovaža na razgovoru za posao mogla bi biti presudna u odbacivanju kandidata. Donosimo vam nekoliko savjeta koji mogu spasiti vaše buduće radno mjesto.

Tetovaža na razgovoru za posao mogla bi biti presudna u odbacivanju kandidata. Donosimo vam nekoliko savjeta koji mogu spasiti vaše buduće radno mjesto.

Danas sve više i više osoba ima tetovaže. Njima se pokušavaju izraziti, istaknuti ili ostaviti spomen na nešto važno u svome životu. Budući da ih većinom imaju upravo mladi, ponekad se nađu u neprilici razmišljajući o njima kao potencijalnom problemu prilikom zapošljavanja. Ovisno o tome u kojoj ste fazi posjedovanja i odabira tetovaže, za vas donosimo tri savjeta.

Razmišljate o tetovaži

Ako još uvijek niste napravili tetovažu, bilo bi dobro kada biste razmislili kako će poslodavci u vašoj profesiji, odnosno na poslovima na kojima planirate raditi, gledati na nju. Dobro je raspitati se i potražiti informacije o tome koliko se radi s ljudima, koliko su poslodavci konzervativni te je li navala na radna mjesta u tim strukama velika. Svakako dobro razmislite o tome je li vrijedno napraviti je te, ako jest, mora li ona biti na vidljivom mjestu.

Iako većina ljudi zna da osobe s tetovažama ne moraju biti ni veliki buntovnici ni kriminalci, na poslovima gdje se radi s ljudima, poslodavac neće pokušati prilagođavati klijentelu vama, već vas klijentima, pa će možda vaš ukras na tijelu biti minus na razgovoru za posao.

Imate tetovažu, ali ne na vidljivom mjestu

Skrivene tetovaže gotovo nikada ne moraju biti spomenute na razgovoru za posao. Poslodavcu bi tetovaže općenito mogle biti problem iz dva razloga: ako radite s ljudima, pa je zabrinut zbog mogućeg lošeg dojma kod konzervativnijih osoba ili ako on sam ima predrasude prema ljudima s tetovažama. Prema tome, prešućivanje je najbolja opcija.

Imate tetovažu na vidljivom mjestu

Ok, vi ste možda u malo škakljivoj poziciji. Hoće li vaša tetovaža biti problem, kao što smo već spomenuli, ovisi o poslodavcu. Ipak, ako je ona manja, pokušajte je sakriti puderom, a ako je ne možete sakriti – spomenite je. Budući da i vi i poslodavac jako dobro znate da je vidljiva, najbolje je da je spomenete i objasnite svoj stav prema radu i zašto ste vi, neovisno o tetovažama, najbolji kandidat. Iako zvuči pomalo zaostalo uopće osuđivati ljude na temelju nečega ovako trivijalnog, moramo razumjeti realnost svijeta te činjenicu da mnogi ljudi, pogotovo stariji, i dalje imaju vrlo oštre predrasude prema osobama s vidljivim tetovažama. Na razgovoru se za posao, nažalost, ponekad moramo upravo njima svidjeti.
FOTO: PIXABAY