LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Benefiti volontiranja u NGO sektoru

Što su zapravo nevladine organizacije i što mogu pružiti mladima?

Volontersko iskustvo u nevladinim organizacijama prva je stepenica aktivizma unutar kojega možemo biti pokretači promjena, ali i unutar kojih možemo steći različita iskustva i razviti različite vještine.

Volontersko iskustvo u nevladinim organizacijama prva je stepenica aktivizma unutar kojega možemo biti pokretači promjena, ali i unutar kojih možemo steći različita iskustva i razviti različite vještine.

Nevladine organizacije ili skraćeno NGO (od engl. non-governmental organizations) predstavljaju neovisne i neprofitne organizacije koje djeluju bez sudjelovanja državnih vlada i tijela javne vlasti. Danas ih postoji mnoštvo iz različitih oblasti, ali se najčešće bave borbom protiv siromaštva, slabe zdravstvene zaštite, problemima s očuvanjem okoliša i socijalnom inkluzivnošću.

Obično okupljaju ljude zajedničkih interesa u određenom području te nastoje ostvariti pozitivan utjecaj na društvo, istaknuti probleme i pokrenuti promjene. Uglavnom se financiraju donacijama, ali mogu ostvariti sredstva i od vlade ili primjerice Europske unije za potporu raznih projekata i aktivnosti.

Radom u jednoj takvoj organizaciji možete se zalagati za promicanje vrijednosti u koje vjerujete i pomoći u rješavanju problema u društvu i svijetu svojom aktivnošću i zalaganjem. Imat ćete mogućnost uvidjeti učinke vlastitoga rada i zalaganja, ali i priliku za razvoj raznih vještina u različitim područjima, jer je hijerarhija u ovim organizacijama često znatno opuštenija nego u primjerice poduzećima.

Organizacije poput Liječnici bez granica i Greenpeace predstavljaju primjere međunarodnih nevladinih organizacija koje su se godinama aktivnim radom sve više razvijale i zatim proširile diljem svijeta. Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj ih postoji više od 50 000.

Svima njima, ovisno o preferencijama, možete pomoći donacijom ili članstvom, a nude mnoštvo prilika za volontiranje. Od educiranja drugih, administrativnih poslova, pravne pomoći do izrade i dizajna materijala, lekture i pisanja sadržaja te pomoći u kreiranju aktivnosti i provođenju događaja – imate priliku proći mnoštvo zadataka i uvidjeti što je sve potrebno da bi se određeni cilj i projekt ostvario.

Vještine koje možete steći širokim opsegom poslova koje vam nevladine organizacije omogućuju svakako će vam stvoriti dobru bazu prilikom zapošljavanja, ali omogućiti i priliku za razvoj karijere u nekoliko sektora ili vas potaknuti na poduzetništvo. Jedno je sigurno – aktivnim radom nikada nećete biti na gubitku!

Članak je dio serije Benefiti volontiranja u NGO sektoru u sklopu projekta JOB4ME – volontiranjem do posla, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. Projekt provodi CERM u partnerstvu s Općinom Dubrava te uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 
FOTO: PIXABAY