LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HELLO MR. SANDMAN

Što nam govore snovi?

Koliko puta se nakon buđenja pitaš – dobro, što je ovo bilo? Postoji nekoliko vrsta snova, a njihova značenja su različita. Dobro je obratiti pozornost i na motive koje sanjaš.

Koliko puta se nakon buđenja pitaš – dobro, što je ovo bilo? Postoji nekoliko vrsta snova, a njihova značenja su različita. Dobro je obratiti pozornost i na motive koje sanjaš.

I ptice na grani već znaju kako snovi nastaju u REM fazi i rezultat su izražene aktivnosti i pražnjenja moždanih funkcija. Snovi su kroz povijest dobivali razna objašnjenja, a njima se najviše bavio Freud koji ih je tumačio kao našu potisnutu podsvijest koja isplivava dok spavamo.

Snovi su društvu uvijek bili intrigantni, a uvriježeno je mišljenje kako se s njihovim proučavanjem krenulo još u Mezopotamiji. Mnogi stručnjaci pisali su o podjeli snova, ali ona najprihvaćenija govori o četiri osnovne vrste.

Svakodnevni snovi

To su oni dosadni snovi koji su vrlo jasno povezani sa zbivanjima koja su se dogodila tijekom dana. Međutim, svakodnevni snovi pomažu nam da dođemo do rješenja problema koji nas muče u javi. Kroz njih dolazimo do odgovora koje tražimo kada je riječ o poslu, stambenom pitanju, ljubavnom odnosu itd.

Lucidni snovi

Iliti zašto ja to ne mogu? Lucidni snovi spadaju u najzanimljiviju kategoriju snova i mnogi zapravo žele imati mogućnost lucidnog sanjanja. Osobe koje lucidno sanjaju mogu kontrolirati svoje snove i uroniti u prekrasan svijet mašte. Lucidni se snovi najčešće sanjaju netom prije buđenja, ali dobra je vijest što se lucidno sanjanje može vježbati.

Znakoviti snovi

Znakoviti snovi svojevrstan su pogled u budućnost. Oni su kompleksniji od svakodnevnih snova, a njihovi motivi ukazuju nam na zbivanja koja nas muče i čijem se rješenju trebamo posvetiti, ili upućuju na nešto što podsvjesno osjetimo da dolazi.

Neki od najčešćih simbola koje sanjamo prilikom znakovitih snova su:

Zubi

Od zuba koji trunu i ispadaju do novih bijelih navlaka. Snovi o zubima mogu biti raznoliki, a najčešće simboliziraju nas same, no može se tumačiti i kao mogućnost gubitka bliske osobe.

Voda

Plaža na Baliju ili mulj s dna Save, voda nema baš pozitivnu simboliku u novima i poručuje nam da budemo oprezni, a obično upućuje na naše emotivno stanje.

Pad s visine

Neovisno o tome sanjaš li stubište koje nestaje, pad sa zgrade ili litice, ovakvi nam snovi govore da moramo stati na loptu i donijeti odluke u stvarnom životu jer smo krenuli krivim putem.

Smrt bliske osobe

Uhh. Nakon ovakvih snova često se probudimo uznemireni, ali dobra je vijest da oni znače nešto potpuno suprotno. Sanjanje smrti bliske osobe ukazuje na to da upravo nju očekuje prosperitet i nova, pozitivna zbivanja.

Noćne more

Nitko vas ne voli, zašto postojite? Noćne more ružni su snovi koji nam za razliku od lijepih i zabavnih snova iz nekog razloga ostaju urezani u pamćenje te nas mogu pratiti danima. Najčešće predstavljaju probleme koji nas prate u svakodnevnom životu te služe kao upozorenje naše vlastite intuicije.

FOTO: UNSPLASH