LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međuljudski odnosi

Što je toksično ponašanje i kako se nositi s njime?

Mislite li da ste okruženi toksičnim osobama? Otkrivamo što je konkretno problematično u toksičnom ponašanju, kako ga prepoznati i kako se nositi s njime!

Mislite li da ste okruženi toksičnim osobama? Otkrivamo što je konkretno problematično u toksičnom ponašanju, kako ga prepoznati i kako se nositi s njime!

Svi se ponekada izgubimo ili nesvjesno zanemarimo nekorektna ponašanja ili postupke osoba koje su nam bliske iz jednostavnog razloga – volimo ih. Ljudski je griješiti i praštati. Međutim, nekada nas to nesvjesno može zaista puno koštati, posebice ako ne znamo kako se uopće nositi s onim što nam donosi loše.

Iako se danas olako koristimo terminom toksičnosti, australska psihoterapeutkinja Jodie Gale tvrdi kako nema oblika toksične osobe. Postoji, naime, problematično ponašanje ljudi, zbog čega odnos s njima može biti toksičan, prenosi Psych Central.

Toksična ponašanja osobe između mnogih faktora uključuju sebičnost, ljubomoru i zavist, stvaranje drame i konflikta, pokušaj manipuliranja drugima, korištenje drugih kako bi se zadovoljile vlastite potrebe, pretjeranu kritičnost prema sebi i drugima te nanošenje štete samome sebi. Svi znamo koliko negativno i do kojih omjera navedeno može ići, ali nitko ne može gledati na svoje odnose s drugima, na članove obitelji, partnere ili prijatelje objektivno. Involvirani smo i zato je teško uvidjeti kada nečije ponašanje prelazi granicu dobroga i počinje nama samima štetiti.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante


Psihoterapeutkinje Jodie Gale i Amy Tatsumi upućuju na sljedeće znakove, koji pokazuju da ste okruženi toksičnim ponašanjem: emocionalna pogođenost dramama te osobe, osjećaj iscrpljenosti ili ljutnje u njenom društvu, strah od njezine blizine, loš osjećaj ili sram, osoba ne poštuje vaše ne, imate osjećaj da vas se kontrolira ili se emocionalno isključite.

Kako onda izaći na kraj s toksičnom okolinom, sačuvati vlastito zdravlje i osigurati si mir? Prema mišljenjima stručnjaka, najbitnije je pravilno usmjeriti sporne toksične interakcije i ne dodavati ulje na vatru. Potrebno je smireno pristupiti situacijama, jasno iskazati kako vi vidite pojedinu situaciju i kako na vas osoba svojim ponašanjem utječe te kakve osjećaje potiče.

Sedam metoda za lakše učenje stranog jezika


Preporučuje se koristiti asertivan način iskazivanja osjećaja i razgovarati s osobom u vezi njezinog ponašanja. Niti jedan osobni problem nije opravdanje za zlostavljanje drugih, stoga ga nemojte prihvaćati, odredite granice i jasno recite ne onome što nije dopustivo! Nemojte pronalaziti opravdanja niti pokušati popraviti ljude koji nisu spremni suočiti se s problemom.

Healthline naglašava da se ljudi mogu promijeniti, ali za to moraju biti voljni raditi, odnosno vi im možete pružiti potporu i suosjećanje, ali ih ne možete mijenjati. Uputite ih da potraže pomoć. Zapamtite da njihovo ponašanje nije vaša krivnja! Pronađite izlazne tehnike i načine da zaštitite sebe. Nemojte dopustiti da vas netko konzistentno emocionalno iskorištava, a ništa ne daje zauzvrat.

Njega lica u 10 minuta za studentice koje su uvijek u žurbi


FOTO: PIXABAY