LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jezična preispitivanja

„Spava kao beba...” Na Redditu izglasali najbesmislenije hrvatske izraze

Veliku raspravu pokrenula je i jedna, naizgled gramatička nelogičnost.

Veliku raspravu pokrenula je i jedna, naizgled gramatička nelogičnost.

Kada bi usmjerili pažnju na nečiji govor i izražavanje, shvatili bi kako Hrvati u velikoj mjeri koriste razne izraze, fraze, poslovice i slično. Neke su posuđene, odnosno dolaze iz drugih govornih područja, a neke su autohtone i specifične isključivo za hrvatskih jezik.

Na Redditu je osvanula zanimljiva rasprava na temu – Izrazi koje koristimo svakodnevno, a nemaju smisla. Autor objave prvi je dao primjer jednog izraza koji po njemu nema nikakvog smisla.

Zašto se kaže tri, četiri, sad za početak utrke, natjecanja, oklade itd. Pokušavan pronaći smisao toga, ali ga ne nalazim. Niti je 3 prvi broj niti je 4 zadnji. Zašto ne počinje od 0 ili 1? Ili ako već počinje od 3 i ima 3 stupnja odbrojavanja, zašto ne ide 3, 2, 1? Ne kužim... – zapitao se autor, prenosi Večernji list.

Jedan, dva, jedan dva se koristi za isprobati ozvučenje. Pa se onda koristi tri, četiri, sad kako ne bi došlo da zabune - odgovorio je jedan korisnik Reddita, a njegov zaključak je ujedno i najpopularniji.

Spava kao beba – izreka je koja za veliku većinu također nema smisla.

Kako stoji u jednom od odgovora, kad ih gledaš, bebe spavaju blaženo i bezbrižno. Ljudi često misle da su bebe sretne i opuštene, ne znajući za stres kojeg imaju odrasle osobe. Pod tom pretpostavkom, kada netko slatko i mirno spava – spava kao beba.

Novo ministarstvo potiče povratak iseljenih Hrvata pomoću 500 stipendija za učenje hrvatskog jezikaVeliku raspravu pokrenula je i jedna, naizgled gramatička nelogičnost.

Maslinovo ulje – maslina je ženskog roda, što ne bi trebalo biti maslinino ulje? – zapitao se jedan korisnik.

Da je pitanje uistinu kompleksno, ustanovio je i Igor Medić, profesor Hrvatskog jezika.

To pitanje periodički izroni. Na razini suvremenoga standardnog jezika daje se prednost oblicima pridjeva na -ov kad se izvode iz naziva biljaka, premda postoje i cesti izrazi u kojima se rabe oblici na -in (npr. maslinovo ulje, lipov caj itd., ali smokvin list). Takvi oblici prednost su imali i u nekim starijim rječnicima. Također, -ov (-ev uz palatale) čuva se i u sufiksima u srodnim tvorenicama u nazivima za pića, npr. malinovac, trešnjevača itd. To je odgovor na razini standarda danas, norma oblicima na -ov daje prednost premda postoje česti izrazi u kojima se rabi pridjev na -in. E sad, kako se uporaba tih dvaju sufiksa mijenjala u prošlosti, zato što je jedan valjda postupno istiskivao drugi, to je pitanje za povijest jezika, i to podosta složeno pitanje na koje ne mogu samo tako odgovoriti – rekao je profesor, čiji je odgovor završio na Redditu.

Ispod objave navodile su se i razne druge izreke, a što to Hrvatima posebno smeta saznaje ovdje.
IZVOR: VEČERNJI LIST
FOTO: PIXABAY