LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RIJEČ NUTRICIONISTA

Smije li se vruća hrana hladiti u hladnjaku? Riješite ovu dilemu jednom zauvijek

Mnogi se pitaju i što je sa stavljanjem vruće hrane u hladnjak, a kako objašnjavaju stručnjaci, nije problem u jelu koje se pokušava ohladiti, već u ostalim namirnicama. Zbog kondenzacije vode u hladnjaku namirnice poput salate se mogu brže pokvariti.

Mnogi se pitaju i što je sa stavljanjem vruće hrane u hladnjak, a kako objašnjavaju stručnjaci, nije problem u jelu koje se pokušava ohladiti, već u ostalim namirnicama. Zbog kondenzacije vode u hladnjaku namirnice poput salate se mogu brže pokvariti.

Američki stručnjaci upozoravaju da je ostatke hrane koji se hlade na sobnoj temperaturi dulje od dva sata prije nego se spreme u frižider, najbolje baciti.

Dva sata na sobnoj temperaturi dovoljna su da se bakterije počnu brže razmnožavati, što povećava i sami rizik trovanja, a to je, sigurni smo, nešto što pod svaku cijenu želimo izbjeći. Kada je riječ o hlađenju hrane, najbolje je ostatke podijeliti u manje plitke posude i tako ubrzati taj proces. Ako je u prostoriji toplije od trideset stupnjeva, stvar je jasna – hrana se treba staviti u hladnjak nakon jednog sata.

Mnogi se pitaju i što je sa stavljanjem vruće hrane u hladnjak, a kako objašnjavaju stručnjaci, nije problem u jelu koje se pokušava ohladiti, već u ostalim namirnicama. Zbog kondenzacije vode u hladnjaku namirnice poput salate se mogu brže pokvariti.

Stavite li vruću hranu ili vruću tekućinu u hladnjak, osim što im nutritivne vrijednosti mogu pasti, vaš će hladnjak morati intenzivnije raditi. Možete staviti blago vruću hranu u hladnjak, ali pričekajte da se temperatura hrane spusti na sobnu temperaturu prije stavljanja u hladnjak, kaže nutricionistica dr. Anju Sood, piše Pun kufer.

FOTO: UNSPLASH