LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suživot čovjeka i prirode

Šišmiši kao zaštitnici knjiga? Da, u ovoj sveučilišnoj knjižnici

Jedna portugalska knjižnica ima kreativan način čuvanja svoje stare građe.

Jedna portugalska knjižnica ima kreativan način čuvanja svoje stare građe.

Knjižnica Joanina na Sveučilištu Coimbra u Portugalu ima zanimljive pomagače u zaštiti njihove stare, krhke i vrijedne građe. Naime, zgrada je nastanjena velikim brojem šišmiša vrste Pipistrellus koji žive u relativno mirnom suživotu s osobljem i korisnicima knjižnice.

Kako knjižničari kažu, šišmiši tijekom dana mirno spavaju i ne ometaju normalno poslovanje, a kad padne mrak izlaze iz svojih skrovišta iza polica i ispod lukova na stropu i uživaju u miru i tišini.

Možda se pitate zašto uprava knjižnice i Sveučilišta ne poduzme korake da izbaci svoje noćne stanare. Odgovor na to leži u njihovoj iznimnoj koristi pri zaštiti starih i neprocjenjivih knjiga koje se čuvaju u prostorijama knjižnice. Šišmiši nisu zainteresirani za stari papir, no zato se hrane raznoraznim kukcima koji uzrokuju znatne štete na staroj građi.

Sama zgrada u kojoj je knjižnica smještena sagrađena je oko 1725. godine i smatra se jednom od najljepših knjižnica na svijetu. Nije poznato kada su se šišmiši uselili u njene prostorije, no knjižničari kažu kako lete hodnicima od 1800. A čini se kako je smještaj osiguran i budućim generacijama šišmiša koji se tamo rode.

FOTO: PIXABAY.COM