LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rijeka 2020

Detalji o otvaranju Europske prijestolnice kulture: prometnice će se zatvoriti za sva vozila

U subotu, 1. veljače, Rijeka će i službeno postati Europska prijestolnica kulture. Saznajte sve potrebne informacije o posebnim regulacijama koje će biti na snazi toga dana.

U subotu, 1. veljače, Rijeka će i službeno postati Europska prijestolnica kulture. Saznajte sve potrebne informacije o posebnim regulacijama koje će biti na snazi toga dana.

U subotu, 1. veljače, Rijeka će i službeno postati Europska prijestolnica kulture. Kako bi obilježili ovu značajnu prigodu organizatori su priredili bogati program s više od 70 manifestacija koje će započeti već od jutra i trajati do kasno u noć, a održavat će se na više od 30 lokacija u centru grada, prenosi Riječanin.

Od 30. siječnja na Jelačićevom i Jadranskom trgu bit će postavljeni infopunktovi na kojima će posjetitelji moći saznati sve informacije koje ih zanimaju, a dodatni će punktovi biti postavljeni u subotu, 1. veljače, na lokacijama Žabica, Bazarigov prolaz, Titov trg, ispred HNK Ivana pl. Zajca, Željeznički kolodvor, Trg 111. brigade, Korzo i Ulica Riva Boduli.

Središnji program otvorenja pod nazivom Opera Industriale održat će se u Riječkoj luci s početkom u 19:30. Zbog velike zainteresiranosti i očekivane velike gužve publika se u područje luke poziva i bitno ranije, već od 19:00, a na pojedine lokacije u luci, poput Molo longa, potrebno je doći već između 18:00 i 18:30. Kako je napomenula direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić, na Molo Longu bit će smještena publika koja je zainteresirana za sudjelovanje u samom programu otvaranja, pa se na tu lokaciju pozivaju ponajprije roditelji s djecom, srednjoškolci i studenti. Također je istaknuto kako će na dijelu Adamićevog gata biti osiguran prostor posebno namijenjen osobama s invaliditetom.

Naravno, zbog očekivanih velikih gužvi u prometu posjetiteljima koji na manifestaciju dolaze izvan Rijeke preporučuje se dovoljno rani dolazak kako bi na vrijeme pronašli adekvatan parking i mogli uživati u pripremljenom programu. U subotu od 14:00 do nedjelje u 4:00 prometnice u užem centru grada bit će zatvorene za sav promet, osim vozila interventnih službi.

Od 29. siječnja do 2. veljače zatvara se parkiralište kod Putničkog terminala u blizini Molo longa, a od 30. siječnja do 2. veljače bit će zatvorena i parkirališta Putnička obala i Riva boduli, pa se građani mole da pronađu alternativna mjesta za parkiranje. Na sam dan otvaranja javni gradski i prigradski prijevoz na svim linijama bit će u potpunosti besplatan tijekom cijelog dana. Autobusi Autotroleja vozit će prema redovnom voznom redu koji vrijedi radnim danima, a od 18:00 do 24:00 bit će uvedeni dodatni polasci na linijama 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7A i 8. Zadnji polasci gradskih linija bit će u 24:00, dok će noćne linije prometovati po postojećem voznom redu.

Građani se također upozoravaju kako je 1. veljače od 12:00 do 24:00 na snazi zabrana korištenja bespilotnih letjelica, odnosno dronova. Iznimno pravo na korištenje dronova u tom vremenu ima HRT, koji je zadužen za TV prijenos i snimku manifestacije. S obzirom na korištenje posebnih svjetlosnih efekata, stroboskopa i svjetlosnih instalacija u izvođenju programa te snažne zvukove i buku koju će stvarati sami izvođači, ali i publika, osobe koje su posebno osjetljive na takve stimulacije zbog određenih zdravstvenih stanja ili nekih drugih razloga moraju biti posebno oprezne.

Detaljan program možete pronaći na poveznici.

FOTO: PIXABAY.COM