LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razvoj sposobnosti

Savjeti za osobni razvoj: Kako prihvatiti konstruktivnu kritiku

Loše podnosite kritike? Vrijeme je da naučite zašto konstruktivna kritika u suštini nije kritiziranje. Donosimo informacije o tome kako ju prepoznati i prihvatiti od drugih!

Loše podnosite kritike? Vrijeme je da naučite zašto konstruktivna kritika u suštini nije kritiziranje. Donosimo informacije o tome kako ju prepoznati i prihvatiti od drugih!

Način na koji ćemo nešto reći izrazito je bitan za svaki oblik komunikacije i uvelike određuje naše odnose. Kada čujemo i samu riječ kritika, već nam se vrte razni scenariji u glavi, lagano prevrnemo očima i računamo da smo ostatak dana uglavnom neraspoloženi.

Upravo zbog tih negativnih asocijacija, danas se sve češće rabi pojam konstruktivne kritike. Konstruktivna kritika koristan je način pružanja povratnih informacija uz konkretne i djelotvorne prijedloge kako postići nešto bolje. Dakle, konstruktivna kritika nije prigovor, već način i pristup putem kojega se drugome nastoji pomoći kako bi poboljšao svoja znanja i vještine.

Kako onda prihvatiti takvu kritiku kada se suočimo s njom? Prije svega, bitno je razjasniti da se konstruktivna kritika odnosi na određeno ponašanje ili način ophođenja, a ne na vas kao na osobu. Nemojte paničariti niti se ljutiti, već pružite priliku drugome da ispriča ono što misli i saslušajte ga.

Bugatti Rimac, Hrvatski Telekom i Ledo Plus samo su neke od tvrtki koje trenutno zapošljavaju studente!


Netko tko je i sam vjerojatno bio na vašem mjestu i ima drugačije iskustvo od vašeg, objasnit će vam kako da si olakšate i postignete brži i bolji rezultat. Dakle, nije riječ o prigovaranju ili vrijeđanju vaših sposobnosti, već više o savjetovanju, stoga ju i prihvatite kao takvu.

Pružite priliku vašim kolegama da vam pokažu istinsku razliku između kritike i konstruktivne kritike. Dobar pristup drugoga istaknut će i dobre strane onoga što ste učinili te vam ponuditi konkretna rješenja za ono što niste. Budite prisutni i gledajte svoga sugovornika kada vam prenosi povratnu informaciju.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante


Ako vam nešto nije u potpunosti jasno, postavljajte pitanja! Ako prihvatite kritiku i prešutite ono što niste shvatili, od nje dugoročno nećete imati nikakve koristi. Kada su stvari razjašnjene, ne zaboravite se zahvaliti vašem sugovorniku. Neće svatko uvijek izdvojiti vrijeme da vam pomogne u razvoju boljih vještina!

Konstruktivna kritika pomoći će vam da razvijate svoje sposobnosti i širite svoje znanje. Ne morate prihvatiti i implementirati tuđa rješenja doslovno, razmislite što vama najbolje odgovara i prilagodite savjete sebi. Najbitnije je biti otvoren za povratne informacije, učenje i korekcije.

10 načina da pokažete profesionalno ponašanje na poslu


IZVOR: LIFEHACK
FOTO: PIXABAY