LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mijenjanje svakodnevice

Savjeti stručnjaka: kako izbaciti loše navike iz života

Navike su kružne radnje koje obilježavaju našu svakodnevicu. Kada su loše, one mogu ozbiljno narušiti kvalitetu našega života, zato je važno iskorijeniti ih i zamijeniti boljima. Stručnjaci nude savjete kako!

Navike su kružne radnje koje obilježavaju našu svakodnevicu. Kada su loše, one mogu ozbiljno narušiti kvalitetu našega života, zato je važno iskorijeniti ih i zamijeniti boljima. Stručnjaci nude savjete kako!

Naše svakodnevne navike mogu biti dobre ili loše. Mogu i varirati po tome koliko su dobre ili loše, ali jedno im je zajedničko – obilježavaju svaki naš dan, pa nam tako, malo-pomalo, formiraju život. Može se reći da određuju naše zdravlje, produktivnost ili sliku o nama samima.

Kako biste uveli nešto novo i dobro u svoj ritam, zapamtite da će vam ono što vam se sada čini teško postati navika uz stalna ponavljanja. Kada, primjerice, čujemo da netko čita tri knjige tjedno ili da trči pet kilometara svaki dan i da bez toga ne može, pitamo se kako to da on ima tako produktivne ovisnosti, dok je naša jedina prava ovisnost jedenje čipsa pred televizorom. Ponavljanje je majka znanja, ali i stvaranja navika!  

Često imamo navike na koje nas drugi upućuju, a mi ih nismo svjesni. Nužno je osvijestiti ih kako bismo radili na njihovu uklanjanju ili zamjenjivanju boljom navikom. U tome nam mogu pomoći savjeti koje nude stručnjaci, a mi ih prenosimo:

Učinite loše navike očitima!

U ovoj fazi želite spoznati loše navike. Napišite na komad papira sve što radite tijekom dana. Zatim označite svaku aktivnost s efektno/neefektno. Nemojte zaboraviti da je jedna doza odmora u danu i druženja potrebna, stoga ne budite prestrogi prema sebi. Kada ste označili što od toga možete i morate izbaciti, počnite raditi na tome. 

Pođite od jednostavnijih prema složenijim metama!

Usredotočite se na manju metu koja će vas s vremenom dovesti do višega cilja. Kada se preokupirate, ambicija traje kraće, zato krajnji cilj razbijte na manje. Primjerice, ako razbijate ovisnost o šećeru, usredotočite se na svako jelo pojedinačno i ne pojedite taj keks. Kada si zadate da nećete okusiti slatko do kraja mjeseca, puno je veća vjerojatnost da ćete prekršiti obećanje i onda, obeshrabreni, nastaviti po starom.

Napravite novo okruženje kako biste povećali učestalost dobrih navika!

Najjači efekt za čovjeka ima onaj vizualni. Prema tome, radije ne kupujte tu čokoladu nego da joj poslije morate odolijevati!

Budite svjesni posljedica!

Ako je vaš problem neaktivnost, istražite i postanite svjesni da nikada nećete biti u boljoj formi nego sada, u mladosti. Spasite starijega sebe vježbom i zdravom prehranom odmah jer vam je sada to najlakše. 

Učinite da vam loše navike budu teške i bolne!

Ako, primjerice, imate problema s grizenjem noktiju, na prste stavite ocat kada znate da ćete biti u napasti to raditi (npr. pred televizijom). Tako ćete postati svjesniji veličine svojega problema, ali i iskorijeniti naviku.

Družite se s ljudima koji vas podržavaju!

Družite se više s ljudima kakvi biste i vi htjeli biti. Ovo nije samo savjet za prekidanje loših navika već ovo možete pronaći u mnogim biografijama uspješnih ljudi općenito.

Govorite i razmišljajte pozitivno!

Izbjegavajte sve svoje izjave koje djeluju obeshrabrujuće i zamijenite ih s Ja mogu, Ja znam, Ja hoću. Nemojte se zavaravati da vaše riječi nemaju težinu. Zdrav duh u zdravom tijelu!

Meditirajte!   

Mnogi koji usklađuju svoje cjelokupno zdravlje (tijelo, duh i um) zagovaraju meditaciju. Meditacijom upoznajete sebe, razgovarate sa sobom i postajete svjesni cilja kojem težite. Meditacijom se koncentrirate na stvarnost i ono što zaista želite.

Svi mi imamo manje ili više loših navika, a one koje stvarno želimo i moramo iskorijeniti iskorijenit ćemo prvenstveno snagom svoje volje, ali i uz ove metode. Izazovite se na mjesec dana poslije kojih ćete jednu naviku zamijeniti drugom, jer ponovljena akcija formira naviku. Sretno!

FOTO: UNSPLASH