LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za najbolji učinak

Savjeti koji će olakšati tvoj idući javni nastup

Nisi znao da emocije privlače pozornost? Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćeš briljirati u prezentiranju seminara za koji svi znamo da si ga pisao u zadnji čas!

Nisi znao da emocije privlače pozornost? Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćeš briljirati u prezentiranju seminara za koji svi znamo da si ga pisao u zadnji čas!

Javni nastup može biti velik izazov ovisno o mjestu, važnosti i publici kojoj se govornik obraća. Smatra se da za 3 od 4 osobe u društvu svaki od njih predstavlja veliki problem, odnosno procjenjuje se da pate od glosofobije koja predstavlja strah od javnog govora. Ako i za tebe isto vrijedi, donosimo ti nekoliko savjeta pomoću kojih možeš kontrolirati strah i pripremiti nastup koji će ostaviti maksimalni učinak na publiku.

Znanje je ključ!

Budimo iskreni, minimalno 50% nervoze netom prije govora dolazi od činjenice da ga nisi uvježbao. Samim time javlja se i strah da ćeš nešto pogriješiti ili zaboraviti. Napiši ono što planiraš govoriti i vježbaj čitajući tekst naglas. Što više ponavljaš, više ćeš zapamtiti, više ćeš se opustiti i lakše ćeš prilikom nastupa improvizirati, čak i ako nešto pođe po krivu. Svaki dobar govornik mora dobro poznavati temu o kojoj govori! Pritom uvijek svoje nastupe pripremaj ovisno o publici pred kojom nastupaš. Pošalice nisu uvijek dobrodošle!

Emocije i priče privlače pozornost!

Tema koju predstavljaš čini se jako suhoparna i naporna? Pokaži publici zašto je tebe zainteresirala! Svi mi imamo različite interese i hobije, ali te interese i hobije potiče strast i želja za određenim područjem. Nije li danas rijetkost vidjeti ljude koji istinski pokazuju emocije i strast prema nečemu? Budi jedan od njih i publika će osjećati povezanost s tobom! Uz to, svi vole čuti dobru priču iz osobnog iskustva. Pokaži publici kako je praksa iz svakodnevnog života potkrijepila teoriju.

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


Započni efektno!

Kada počnemo čitati knjigu i shvatimo da je već u početku zamorna, koliki su izgledi da ćemo ju nastaviti čitati? Isto se događa i kada smo dio publike! Upravo zato se preporučuje efektno obilježiti početak govora ili nastupa. Neovisno o tome hoćeš li ispričati priču, iznijeti šokantnu izjavu ili privući pozornost kontroverznim načinom, važno je zainteresirati publiku. Osim toga, dovoljno je samo predstaviti problem na koji nudiš rješenje ili reći publici što oni mogu dobiti tvojim izlaganjem kako bi zadržao njihove oči na sebi.

Ispričaj im nešto što ne znaju!

Čak i ako govoriš o temi koja je generalno poznata društvu i dio je javnog mnijenja, uvijek možeš dodati nešto što tvojoj publici nije poznato, a povezano je s temom. Na taj način možeš privući pozornost i potaknuti znatiželju, ali i sumnju publike koja će biti angažirana za slušanje tvojih ostalih tvrdnji. Korisno je u tim slučajevima koristiti se statistikom ili brojkama, koje će publika zasigurno zapamtiti.

Kako se pametno pakirati za ljeto?


Tvoj je fokus tvoja publika!

Najvažniji fokus javnog nastupa upravo je publika. Ona je tu kako bi slušala govornika i procijenila koliko je njegov nastup vrijedan njihove pozornosti. Zato je potrebno pripremiti sadržaj i prilagoditi način izlaganja od kojega će publika imati koristi. Možemo ih nasmijati, možemo ih zaintrigirati, možemo ih podučiti ili ih možemo upitati. Važno je pristupiti s poštovanjem i održati interakciju s njima, jednako kao što komuniciramo s prijateljima svakodnevno. Gledati publiku u oči, pričati normalnom brzinom i tonom, ne pretjerivati s gestikulacijama i u konačnici, zahvaliti publici na slušanju.

Svaki javni nastup zahtijeva dobru pripremu i malo samopouzdanja. Sve ostale tehnike, trikove i improvizacije koje primijenimo nadogradit će naš utjecaj na publiku. Prerasli smo odavno čitanje s ekrana, vrijeme je da preuzmemo inicijativu, iznenadimo kolege i pokupimo dodatne bodove!

IZVOR: LIFEHACK
FOTO: PIXABAY/ROCHEARTIST