LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnologija

Sada možete transkribirati glas na mobitelu ― i na hrvatskom

Aplikacija je izvorno napravljena za pomoć gluhima, ali zasigurno će pomoći i mnogim studentima.

Aplikacija je izvorno napravljena za pomoć gluhima, ali zasigurno će pomoći i mnogim studentima.

Svi smo se ponekad našli u situaciji kada trebamo glas pretvoriti u tekst. Bilo da se radi o snimci predavanja ili učenja, o napomenama, intervjuu ili bilješkama za kasnije, ova značajka korisna je svima. Live Transcribe aplikacija je koja to omogućuje, prenosi Bug.

Aplikacija je potpomognuta Googleovom tehnologijom prepoznavanja govora i detektiranja različitog zvuka (tako aplikacija može detektirati i glazbu, pljesak ili neki drugi pozadinski zvuk). Za početak transkripta treba samo upaliti aplikaciju, a transkribirani tekst u njoj se pohranjuje tri dana pa ga ne treba zaboraviti. Naravno, tekst se može kopirati i pohraniti u nekoj drugoj aplikaciji.

Transkript funkcionira dobro i na hrvatskom jeziku (iako, naravno, najbolje na engleskom), a kako bi se iskustvo poboljšalo moguće je dodati vlastite riječi kao što su lokalna imena i nazivi da bi ih aplikacija ubuduće znala prepoznati. Također, u aplikaciji se mogu prikazati i važne obavijesti kao što su protupožarni alarm ili kućno zvono, ali i vibracija kada aplikacija detektira izgovoreno ime. 

U aplikaciji se čak prikazuje glasnoća glasa u odnosu na pozadinsku buku kako bi se znalo koliko glasno treba govoriti. Moguće ju je preuzeti preko Google Playa.
FOTO: PIXABAY