LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje šuma

Revolucionarni iskorak u drvnoj industriji: znanstvenici uzgojili stablo u laboratoriju

Do sada je slična tehnologija korištena isključivo u kulturi životinjskih stanica, stoga ovaj revolucionarni pothvat predstavlja prvi korak u uzgoju "umjetnih" drveća.

Do sada je slična tehnologija korištena isključivo u kulturi životinjskih stanica, stoga ovaj revolucionarni pothvat predstavlja prvi korak u uzgoju "umjetnih" drveća.

Studija objavljena u časopisu Materials Today mogla bi trajno riješiti problem pretjerane sječe šuma. Istraživači procjenjuju da je ljudski rod do sada istrijebio oko 54 posto ukupne populacije drveća na Zemlji, što predstavlja veliki ekološki problem.

Znanstvenici su uspješno demonstrirali tehniku koja omogućuje 3D ispis drva uzgojenog u laboratoriju i to u bilo koji oblik ili veličinu. Dakle, ako trebate drveni stol, u budućnosti će vjerojatno postojati opcija izravnog printanja, a da pritom ne strada nijedno stablo. Drvo je uspješno uzgojeno u laboratoriju iz stanica biljke obične cinije u kombinaciji s tekućim medijem i gel-otopinom hormona i hranjivih tvari, piše Green.hr.

Financijska pismenost ključna je za snalaženje u modernom društvuDo sada je slična tehnologija korištena isključivo u kulturi životinjskih stanica, stoga ovaj revolucionarni pothvat predstavlja prvi korak u uzgoju "umjetnih" drveća.

Analogni koncepti nisu prevedeni na prostor kulture biljaka, posebice u pogledu proizvodnje materijala. Ovaj rad stoga predstavlja prvi pogled na pristup stanične poljoprivrede za stvaranje biljnog materijala - istaknuli su autori istraživanja.


Iako osjećaj građanske dužnosti raste, mladi glasači najmanje su zainteresirani za EU izbore

Kineski studenti diljem svijeta žive u strahu od svoje vlasti 
IZVOR: GREEN.HR
FOTO: UNSPLASH