LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetne vrućine na moru

Problemi na plažama koje svi predobro poznajemo

Povodom ljetnih vrućina i u želji za morskim osvježenjem, sakupili smo na jednom mjestu najveće „tragedije“ na plažama diljem Lijepe Naše.

Povodom ljetnih vrućina i u želji za morskim osvježenjem, sakupili smo na jednom mjestu najveće „tragedije“ na plažama diljem Lijepe Naše.

Vrućine su dosegnule vrhunac i temperature se ovih dana u većini hrvatskih gradova penju preko 35 stupnjeva Celzijevih, i to u hladu. Plaže su krcate te turisti i dalje u kolonama stižu u našu zemlju. U želji za morskim osvježenjem odlučili smo sažeti najčešće probleme s kojima se svakog ljeta suočavamo prilikom putovanja na more i na našim plažama te se prisjetiti one manje ugodne strane ljeta.

Radovi na cesti

Preživjeli ste i kišu i snijeg vozeći po ružnim cestama punih rupa i izbačenih šahtova. Već ste se i naviknuli na servisiranje automobila puno češće nego što je to zaista potrebno. Kreću ljetne vrućine i s njima omiljena razonoda na hrvatskim cestama – radovi. Osim što poskakujete po cesti poput onih malenih loptica kojima smo se igrali kao klinci, još vam je i vruće. Privremeni su semafori brojčano nadjačali one dosadašnje i sada morate stajati svakih pet metara. Vrući asfalt, nervozni radnici, ogromni strojevi i još (ako je moguće), gora cesta. Turistička reklama za poželjeti. U slučaju da i nema toliko radova (što je rijetkost) svakako ćete zaglaviti u prometnoj gužvi. Jer svi... svi idu na more istovremeno!

FOTO: Pinterest

Brončani ten

Jedva ste dočekali ljeto da nanesete malo boje na svoje tijelo. Dosadna bijela boja vaših ruku i nogu konačno je dobila svojih pet minuta. Naoružali ste se kojekakvim biobazama, marmeladama, džemovima i pravac – plaža. Na brzinu ste se okupali te sjeli na ručnik. Započinje mazanje preparatima za tamnjenje zbog kojih, kada uđete u more, oko sebe ostavite krug ekološke katastrofe. Nanijeli ste kreme, ulja i losione na tijelo i sada ste okrenuti suncu i čekate boju. Nakon nekoliko minuta vam je prevruće. Ponovno se kupate.

Ponavljate radnju čitav dan, provjeravajući rubove kupaćeg da provjerite razliku u boji. Zadovoljno idete doma nakon što ste upili i posljednju sunčevu zraku za taj dan. Nakon tuširanja ste u šoku jer nemate preplanuli ten kao s reklame. Više ličite na salsa umak koji ste jučer jeli uz paštu. Po hitnom postupku pišete reklamacije na sve proizvode koje ste toga dana nanijeli na sebe.

FOTO: Pinterest

Kamenčići i pijesak

Čovjek ne bi bio ono što jest da svugdje ne pronađe nešto što mu ne odgovara. Veselite se pješčanoj plaži i lakoći hodanja po pijesku. Oduševljeno stavljate ručnik i trčite u more. No, odmah shvaćate da vam pijesak prži tabane. Doduše, preživjet ćete jer je hodanje ugodno i brzo, a u moru se vaša stopala regeneriraju. Vraćate se na ručnik onako mokri i shvaćate da vam pijesak ulazi svugdje, ali doslovno. Bezuspješno se sušite rezervnim ručnikom, ali i on je već pokupio pijesak s plaže i smije vam se dok se vi pretvarate u pustinjaka. U torbi, na šlapicama, na svakom dijelu kupaćeg, na licu, svugdje je pijesak. Više vam se pijesak ne sviđa.

Nakon jučerašnjeg promašaja na pješčanoj plaži, danas ponosno hodate plažom punom oblutaka. Nije vam jasno zašto ste uopće išli na pješčanu kada su kamenčići bogomdani. Nigdje vam neće upasti. Makar ne sami od sebe. Ponavljate radnju stavljanja ručnika i krećete u more. Nakon par koraka proklinjete kamenčiće jer vas žuljaju stopala od njih. Negdje ste pročitali da su obli morski kamenčići zapravo idealni za masažu tabana pa nekako preživite do mora. U moru vas ponovno zadese kamenčići i razmišljate kolika je sramota da drugi put uđete u vodu u crocsicama. Poput pravog penzionera. Na kraju zaključujete da je idealno kod kuće imati bazen okružen betonom ili pločicama. Plažu napuštate razgledavajući privremene tetovaže po trbuhu koje su vam ostale od kamenčića ispod ručnika na kojemu ste ležali.

FOTO: Pinterest

Morske životinjice (i zračne)

Ježevi u moru predstavljaju čisto more. Također, ako ste nepažljivi, predstavljaju i neugodnu bol kada vam se iglice zabiju u stopalo. Pazite na ježeve! Odlučili ste da ipak nećete u vodu u crocsicama poput pravog penzionera i sada ste stali na ježa. Pitate se ima li život ljeti uopće smisla? Ne očajavajte, gotovo svatko se barem jednom popiknuo na ježa. Iako većina ljudi ne razvija jaku intoleranciju na ubod, potrebno je na vrijeme poduzeti korake da običan ubod ne prijeđe u medicinsku katastrofu. Najgore što možete učiniti ako vas ubode morski ježić jest da odmah krenete čupati bodlje. Mjesto uboda treba dezinficirati i pričekati da se bodlja pokaže. Kada ju vidite, treba pritisnuti okolnu kožu što rezultira izbacivanjem bodlje. Ako uočite znakove upale, potrebno je obratiti se liječniku radi terapije antibioticima. Smijete stavljati hladni oblog. Ma, najbolje da se odmah javite doktoru i riješite se bilo kakvih nuspojava. Ako se kupate u jezeru ili rijeci, imat ćete više problema s morskim travama nego s ježevima. Svako ćete toliko imati osjećaj da vas nešto dira u vodi.

Zračne životinjice? Svi smo upoznati s prekrasnim leptirima koji znaju biti u blizini mora. No, kada sva sila Čeha oko vas krene jesti lubenice i breskve, počnu stizati i pčele. Onda rastjeravate pčele od sebe i vrijeđate turiste. Predvečer stižu i komarci, ali pretežno u blizini slatke vode. Nakon što vas propisno izbodu, odlazite kući da se na miru možete češati. Stoga, ponesite sprejeve protiv zračnih nametnika (ili popularne muhomlate ako vam nije previše neugodno) i riješite se letećih posjetitelja.

FOTO: Imgur

Ljeto, kao i svako godišnje doba, ima svoje prednosti i mane. Studenti najbolje znaju kakav je težak osjećaj konobariti na plaži usred ljeta. I to jednu lijepu nedjeljnu popodnevnu smjenu kada vam se čini da se baš svi kupaju. Naravno, ubaci se tu pored studentskog posla i pokoja misao o učenju jer rujanski rokovi svake godine stignu nenadano brzo. Pored kamenčića, posla, pijeska i pčela, potrebno je pronaći malene stvari koje vas usrećuju. Iskoristite slobodan dan ili slobodnu večer i pripremite se za vrućine. Puno, puno vode i šeširić. A onda pravac popodnevna smjena na poslu! Ili plaža... nećemo se buniti na kamenčiće i pijesak!

FOTO: Facebook

FOTO: FACEBOOK