LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Prije 157 godina proslavljen je prvi službeni Dan zahvalnosti – evo što trebate znati o tom prazniku

Obilje hrane na stolu, svečana odjeća i perfektno uređen dom dok svatko zbraja na čemu je zahvalan. Uvijek ste se pitali zašto Amerikanci na sva zvona naglašavaju svoj blagdan Dana zahvalnosti? Donosimo odgovore!

Obilje hrane na stolu, svečana odjeća i perfektno uređen dom dok svatko zbraja na čemu je zahvalan. Uvijek ste se pitali zašto Amerikanci na sva zvona naglašavaju svoj blagdan Dana zahvalnosti? Donosimo odgovore!

Dan zahvalnosti. engl. Thanksgiving Day, godišnji je državni praznik koji se najviše slavi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi te ujedno tema današnjeg Petka za znatiželjne, a predstavlja slavlje svih blagoslova i žetve protekle godine. Amerikanci vjeruju kako je ovaj blagdan nastao po uzoru na gozbu iz 1621. godine, koja je spojila engleske koloniste iz Plymoutha i pripadnike američkog autohtonog stanovništva iz plemena Wampanoag.

Kolonisti su ga redovito obilježavali, međutim, iako je bilo pokušaja uspostavljanja Dana zahvalnosti kao nacionalnog blagdana u SAD-u, to se nije u potpunosti ostvarilo sve do 3. listopada 1863. godine. Ta odluka bila je rezultat kampanje urednice časopisa Sarah Josephe Hale kako bi promicala jedinstvo tijekom tadašnjeg građanskog rata. Njezinu ideju prihvatio je predsjednik Abraham Lincoln, koji je proglasio ovaj dan nacionalnim praznikom, a te se godine slavio u četvrtak, odnosno 26. studenog. Nakon njega, svaki je predsjednik svake godine proglašavao datum praznika, dok 1941. godine predsjednik Franklin D. Roosevelt nije pokušao pomaknuti datum unazad za tjedan dana.

Naime, Roosevelt je htio produžiti sezonu božićne kupovine, koja obično započinje ovim blagdanom, te potaknuti ekonomiju pomicanjem datuma. Nakon pobuna protiv te odluke, rezolucijom Kongresa iste godine, Dan zahvalnosti proglašen je kao četvrti četvrtak u studenom. U Kanadi ga je pak Parlament proglasio nacionalnim praznikom 1879. godine, a Kanađani ga od 1957. godine obilježavaju drugog ponedjeljka u listopadu.

Dan zahvalnosti posebno je bogat simbolikom za sve stanovništvo toga kontinenta jer nije vezan za religiju, a promiče zajedništvo. Za zemlje koje su izrazito otvorene i čije je stanovništvo oduvijek vrlo raznovrsno ima zaista veliko značenje. Danas se njime nastoji potaknuti mnoge Amerikance na zahvalnost za sve što su postigli protekle godine, kao i za sve drage ljude, veze i odnose.

Svake se godine na ovaj praznik okupljaju obitelj i prijatelji na tradicionalnom zajedničkom ručku. Tradicionalna hrana koja se prilikom toga poslužuje obično uključuje puricu, brusnice, razne umake i pitu od bundeve. Nerijetko se pritom održavaju razne parade i nogometne utakmice, poput slavne Macy's Thanksgiving Day Parade.

I ove se godine, kao i davne 1863. godine, Dan zahvalnosti slavi 26. studenoga. Sjetimo se stoga i mi barem, ako ga već ne slavimo, svega i svakoga na čemu možemo biti zahvalni ove godine bez obzira na sve poteškoće koje su nas našle. U konačnici svi imamo razloga biti zahvalni i sretni!

FOTO: PIXABAY