LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s poznatim reperom

Pričali smo s Borom Balboom o njegovoj glazbi, planovima za budućnost i fakultetu

Bore Balboa završio je germanistiku i etnologiju na Filozofskom fakultetu, no odlučio se za potpuno drugi karijerni put. To mu je, čini se, bio dobar izbor jer je trenutno jedan od najpopularnijih repera u Hrvatskoj. Popričali smo s njim o njegovoj glazbi, karijeri, maslinovu ulju, ali o tome što bi bio da nije reper.

Bore Balboa završio je germanistiku i etnologiju na Filozofskom fakultetu, no odlučio se za potpuno drugi karijerni put. To mu je, čini se, bio dobar izbor jer je trenutno jedan od najpopularnijih repera u Hrvatskoj. Popričali smo s njim o njegovoj glazbi, karijeri, maslinovu ulju, ali o tome što bi bio da nije reper.

Bore Balboa ime je za koje sigurno već znate, a nakon izlaska novog singla Mamadou i oni koji su do sada bili gluhi morali su čuti. Iza njega su dva studijska albuma, uskoro izlazi i treći, koji će sudeći prema najavnom singlu, biti još jedna razina više. Između ostalog, pitali smo Boru koji su mu poslovi i kakvi su mu planovi za budućnost, kao i što bi u životu radio da nije reper. 
 
Mamadou je vani malo više od mjesec dana. Dojam je da si ovim singlom podigao ljestvicu dosta visoko. Jesi li zadovoljan kako je publika primila stvar?
– Jako sam zadovoljan reakcijama publike. Ruku na srce, dosta sam se potrudio da pjesma i spot dosegnu što veći broj ljudi (čitaj: spammanje u inboxu), a i imao sam dosta dobar osjećaj u vezi pjesme, pa me reakcije nisu toliko ni iznenadile. Za spot sam također znao da će izgledati super, iako sam finalnu verziju vidio tek kad i svi ostali. Tako da moram spomenuti Patrika Vukovića, Marija Podruga, Darija Brkića i Jana Patrika Kapetanovića, koji su radili na spotu. Za vrhunski instrumental je zaslužen zemljak iz Šibenika Niko Belamarić AKA Rich Trappatoni i uz ovaj beat zaslužan je za još dva dragulja koja će se naći na mom idućem albumu, I V A N.

Pjesme su ti pune nogometnih referenci, a novi singl nosi ime poznatog francuskog nogometaša Mamadou Sakhoa. Kako to da si se odlučio baš za to ime?

– Pa teško je reći kako točno, jednostavno se dogodilo spontano dok je pjesma nastajala. Već dugo pratim nogomet, u zadnje vrijeme možda malo manje nego NBA. Liječeni sam ovisnik o Football Manageru, a budući da je Mamadou Sakho jedan od ikona i wonderkidova te igrice, možda mi je podsvjesno prvi pao na pamet kad sam pisao tekst.

S obzirom na to da već imaš lijepu fan bazu, dalo bi se zaključiti da vodiš igru malo bolje nego Casemiro. Misliš li da će ti stariji fanovi spotaknuti da si se prodao sada kada se već ozbiljnije baviš glazbom?
– Po onom što mogu zaključiti iz dopisivanja preko društvenih mreža, a i razgovora uživo s mojim fanovima, svima je jako drago što napredujem na glazbenom planu. Moram naglasiti da su oni također jako zaslužni za to jer su godinama lojalni, čak i u ono vrijeme kad se uopće nisam bavio glazbom ili je barem nisam objavljivao i zbog njih je Mercedes City i prošao tako dobro. Nisam još imao priliku čuti od nekog slušatelja ili slušateljice da sam se prodao. Možda to kažu kad budu čuli pjesmu „Trap Cajka“ s novog albuma.  Ali, šalu na stranu, mislim da moji fanovi generalno dosta logički shvaćaju glazbenu industriju i da izvođač mora napraviti određene kompromise ako želi dosegnuti veću publiku, što u biti znači više nastupa, što opet znači veću šansu da taj isti izvođač nešto i zaradi od svoje glazbe. Ti kompromisi ne moraju biti veliki i drastični, ali ne mogu ni ja baš očekivati da ću rasprodati Tvornicu ako repam o Emileu Mpenzi i ekipi. 
Iza tebe ne stoji nijedna veća diskografska kuća, već sam djeluješ kroz Fallo da solo. Kako to da si se odlučio ići tim putem?
–Pa za to nije bilo potrebno puno razmišljanja, to mi je bilo u planu duže vrijeme. Iako Fallo Da Solo službeno još nije niti izdavačka kuća niti firma, imam planova po tom pitanju, ako sve bude išlo u dobrom smjeru. Smatram da nekom u mojoj poziciji velika diskografska kuća nije potrebna (a nije baš ni da su mi se javljali), iako ne mogu tvrditi da mi u mnogo pogleda ne bi pomogla u karijeri. Ali, strpljiv sam i independent put mi je puno zabavniji i izazovniji. Imati kontrolu nad svakim segmentom jednog singla, spota ili albuma mi je veliki gušt i nešto na što sam već i navikao. Ako nemaš nekakvog partnera ili sponzora, ulaganja su sva tvoja, ali ti zato ostaju i prihodi. Cilj je doći do neke održive razine i prije ili kasnije uključiti još mladih izvođača u Fallo Da Solo. Osim glazbe, već je bila jedna linija mercha, koja je imala dosta jednostavan dizajn s logotipom, ali u budućnosti bi i taj dio htio unaprijediti da FDS dobije što veću prepoznatljivost kao brend. Ovom prilikom hvala svima koji su podržali priču i fleksaju merch u svom gradu i regiji. Btw, Fallo Da Olio maslinovo ulje je rasprodano, nova serija coming soon, bijelo vino možda isto!
Kada možemo očekivati nove singlove ili čak i album?
– Singl, nadam se, kroz 10. mjesec, album, nadam se, ne dugo nakon toga.
Glazbena industrija je teško pogođena pandemijom, a situacija je pogotovo teška što se tiče koncerata. Kako ti stojiš s tim, jesi li zadovoljan brojem nastupa ovog ljeta?
– Jesam, s obzirom da sam prošlog ljeta imao jedan jedini (ako 9. mjesec računamo pod ljeto), a ovog bi trebao imati četiri. Svaki napredak me veseli i motivira. Nadam se da će i jesen donijeti koji nastup, pogotovo u gradovima u kojima do sada nisam imao prilike nastupati.
Do sad si već surađivao s nekim poznatim imenima s naše scene. S kime bi u dogledno vrijeme s naše ili regionalne scene volio ostvariti suradnju?
– Saša iz TBF-a, Krankšvester, Coby, Rasta, Fox.
Što ti je na playlisti zadnjih dana? Čija ti glazba najviše leži?
– Novi album Tyler The Creatora mi je možda najbolji koji sam čuo zadnjih mjeseci. Isto tako Culture 3 od Migosa. Dobro mi je došlo malo isprati mozak od njemačkog rapa koji inače pretežito (ili previše) slušam. Glazba Bonez MC-a, već spomenutih Migosa i Tylera, Lil Waynea (inače moj broj 1 glazbeni utjecaj), Raf Camore i ostalih mi najviše leži. Od regionalnih nema puno pjesama od Raste i Cobya koje ne pjevušim dan nakon što su izašle.
Za kraj, što bi bio da nisi reper? Jesi li ikada razmišljao o tome da upišeš fakultet?
– Možda bi bio sportski novinar ili komentator. Ili radijski voditelj. Nemam pojma. Takve stvari su mi zanimljive. Završio sam germanistiku i etnologiju na Filozofskom fakultetu (GANG GANG) pa možda i nije kasno za te neke ideje kad se jednom moja glazbena karijera neslavno strovali, što je pitanje vremena . A i čujem da taj neki radni staž nije loše imati za stare dane, pa da probam i to.
FOTO: FACEBOOK