LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sedma umjetnost

Preporuke filmova prema području vašeg studiranja

Mnogi studenti nisu baš veliki ljubitelji učenja, ali zato ostvaruju rekordne rezultate kada je riječ o gledanju filmova. Donosimo vam filmove koje smo podijeliti prema kategorijama vezanim za tematiku kojom se bave, a koji vam mogu pomoći da vratite motivaciju za aktivno studiranje.

Mnogi studenti nisu baš veliki ljubitelji učenja, ali zato ostvaruju rekordne rezultate kada je riječ o gledanju filmova. Donosimo vam filmove koje smo podijeliti prema kategorijama vezanim za tematiku kojom se bave, a koji vam mogu pomoći da vratite motivaciju za aktivno studiranje.

Ako ste upisali određeni fakultet, to zasigurno znači da vas to područje zanima i da to volite raditi, pa će vas zainteresirati i filmovi o toj temi. S druge strane, ako ste izgubili volju za studiranjem, nakon što pogledate takve filmove ne sumnjamo da će vas motivirati za učenje. Osim što su vrlo zabavni, mogu biti i edukativni te pružiti informacije koje dosad možda niste znali.

Izdvojili smo must-see filmove za određena područja studiranja

Pravo

Čak i ako ne studiraju pravo, filmove o domišljatim odvjetnicima svi vole. Često nas oni i inspiriraju, pa se poželimo i sami baviti ovim zanimljivim, ali i unosnim poslom. Ako vas zanima ova tematika, popis u nastavku zasigurno ćete poželjeti pogledati.

 • The Lincoln Lawyer (Brad Furman, 2011)

Popularni odvjetnik Mickey Haller brani kriminalce, a ured je smjestio na zadnje sjedište Lincoln Continental limuzine kojom kruži ulicama Los Angelesa. Dodijeljen mu je posao života: obrana Louisa Rouleta, ljepotana s Beverly Hillsa, koji je optužen za ubojstvo. Slučaj koji se činio jednostavnim iznenadni slijed događaja pretvorit će u smrtonosnu igru i Hellerovu borbu za opstanak.

 • The Judge (David Dobkin, 2014)

Sudac (The Judge) priča je o uspješnom odvjetniku Hanku Palmeru koji nakon smrti majke dolazi u rodni grad. Osim obitelji od koje se u potpunosti udaljio, dočeka ga i optužnica podignuta protiv njegova oca, uglednog umirovljenog suca, koji je u službi pravde proveo 42 godine i kojeg se tereti za ubojstvo. Briljantni mladi pravnik morat će obuzdati svoju aroganciju, pomiriti se s obitelji te ponovo zadobiti očevo povjerenje kako bi pobijedio u najvažnijem slučaju karijere.

 • Philadelphia (Jonathan Demme, 1993)

U filmu Philadelphia odvjetnik kreće u pravnu borbu protiv bivše tvrtke koja ga je otpustila zato što ima AIDS. Ovo je jedan od prvih hollywoodskih filmova koji se dotakao teme virusa HIV-a, odnosno AIDS-a, homoseksualnosti i homofobije te je osvojio dva Oscara. Tom Hanks je zahvaljujući ovom filmu osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu, kao i Bruce Springsteen za pjesmu Streets of Philadelphia.

 • The Devil’s Advocate (Taylor Hackford, 1997)

Nakon što se istaknuo u malom gradu, mladi odvjetnik ima priliku nastupiti za veliku tvrtku u New Yorku. Međutim, ono što je na prvi pogled izgledalo kao dobra prilika, na kraju je ispalo vrlo neugodno jer njegova supruga počne osjećati psihološke učinke svojih novih pratitelja. U jednoj od glavnih uloga pojavljuje se i slavni glumac Al Pacino. 

Sociologija

Sociologija je znanost koja proučava društva i načine na koje ta društva oblikuju ponašanje, vjerovanja i identitet ljudi, a neiscrpna je tema mnogobrojnih filmova. 

 • American History X (Tony Kaye, 1998)

Generacija X, film snimljen 1998. godine, prati život bivšega skinheada koji pomaže mlađem bratu, koji potpada pod utjecaj lokalnog neonacističkog gurua. 

 • Fight Club (David Fincher, 1999)

Borilački klub je, već poznat kao klasik, film koji prikazuje sukob između mladih ljudi i sustava vrijednosti reklamiranja. Više vam ne možemo reći jer poštujemo prvo pravilo Fight Cluba: Do not talk about Fight Club.

 • American Beauty (Sam Mendes, 1999)

American Beauty, preveden kao Vrtlog života, donosi priču o očajnom srednjovječnom muškarcu kojeg privuče prijateljica njegove kćeri, te mijenja način života. Ovaj film mnogi nazivaju Priručnikom za muškarce koji su navršili četrdesetu. 

 • V for Vendetta (James McTeigue, 2005)

Jedan od najpopularnijih filmova ikada, O za Osvetu, svakako morate pogledati ako niste dosad. Maskirani osvetnik, mučen strašnom prošlošću, pokušava srušiti opresivnu vladu. Radnja je smještena u totalitarističkoj Britaniji, a priča o mladoj radnici Evey koju iz smrtno opasne situacije spašava maskirani muškarac poznat samo kao O.

Učiteljski studij / Predškolski odgoj

Biti učitelj i odgajatelj znači voljeti djecu, ali često ni to nije dovoljno jer je riječ o vrlo kompliciranom i nepredvidivom poslu. Mnogi filmovi obrađuju ovu tematiku o odgoju i obrazovanju koji zauzimaju veliku ulogu u životu i razvoju djece.  

 • October Sky (Joe Johnston, 1999)

Obiteljska drama Nebo u listopadu priča je o skupini mladića iz malog rudarskog gradića koji odluče sagraditi i lansirati minijaturnu raketu. 

 • Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997)

Dobri Will Hunting, film iz 1997. godine, prati izrazito inteligentnog buntovnog mladića kojem psiholog nastoji promijeniti život. Will Hunting (Matt Damon) ima izrazito visok kvocijent inteligencije te umjesto da studira na prestižnom fakultetu, on ondje radi kao domar. Kad profesor matematike (Stellan Skarsgard) postavi svojim studentima matematički zadatak, Will ga anonimno riješi, no njegov talent ubrzo otkriva profesor koji mu ponudi ultimatum – ako želi izbjeći zatvor, morat će ići k njemu na satove matematike te psihologu kod kojeg bi trebao smiriti svoj buntovni temperament.

 • Election (Alexander Payne, 1999)

Komedija Election svojom radnjom smještena je u srednjoj školi, a radi se o srednjoškolskom učitelju koji se mora nositi s dosadnim studentom potpuno opsjednutim da postane student predsjednik.

 • Coach Carter (Thomas Carter, 2005)

Trener Carter strogi je košarkaški trener koji želi izmijeniti slabe rezultate srednjoškolske košarkaške ekipe. Odlična sportska drama Trener Carter, redatelja Thomasa Cartera, jedan je od najboljih filmova o temi srednjoškolskog sporta kao jedne od rijetkih mogućnosti svjetlije budućnosti mladim Afroamerikancima iz siromašnih četvrti. Uvjerljiv, detaljan i precizan, napravljen bez suvišne patetike, film je temeljen na stvarnim događajima.

Sestrinstvo

Medicinske sestre rade na području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije. Ovaj je posao emocionalno težak, te je potrebno da su osobe koje ga obavljaju stabilne kako bi je mogle razumijeti i nositi se s ljudskom patnjom, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dvojbama. Upravo zbog specifičnosti ovoga zanimanja postoje odlični filmovi o ovoj temi.

 • The English Patient (Anthony Minghella, 1996)

Engleski pacijent ratna je drama i ujedno dirljiva ljubavna priča koja je nagrađena s devet nagrada Oscar, uključujući i onu za najbolji film. Radnja filma smještena je u Drugi svjetski rat i opisuje teško opečenog čovjeka, poznatog samo kao Engleski pacijent, za kojeg se brine Hana, francusko-kanadska medicinska sestra u uništenoj talijanskoj vili.

 • Pearl Harbor (Michael Bay, 2001)

Pearl Harbor snimljen je 2001. godine i pravi je ratni spektakl koji prati priču o dva nerazdvojiva prijatelja i napadu na Pearl Harbor. Kada počne Drugi svjetski rat, mobilizirani su i na sistematskom pregledu upoznaju zavodljivu bolničarku Evelyn u koju se Rafe jako zaljubi te oni počnu ljubavnu vezu. 

 • Girl, Interrupted (James Mangold, 1999)

Prekinuta mladost (Girl, Interrupted) istinita je i potresna priča o nesigurnoj tinejdžerici koja završi u psihijatrijskoj bolnici. Ovo je također jedan klasik u kojem se u glavnoj ulozi pojavljuje Angelina Jolie. 

 • Awakenings (Penny Marshall, 1990)

U ovom filmu pojavljuje se odlična glumačka postava – slavni Robin Williams i Robert De Niro. U filmu je riječ o novom liječniku koji počinje upravljati odjelom s pacijentima u katatoničnom stanju u jednoj psihijatrijskoj ustanovi.

Filozofija

Filozofija pokušava razumjeti misterij egzistencije i stvarnosti, kao i mnoštvo filmova. Ako je volite, zasigurno ćete voljeti i ove filozofske filmove. 

 • Groundhog Day (Harold Ramis, 1993)

Zločest i sebičan (ali urnebesno smiješan) meteorolog prisiljen je ponovno proživljavati jedan te isti dan sve dok ne učini ispravnu stvar. Ovaj simpatični film oduševio je i kritiku i publiku, pa se danas nalazi na raznim listama najboljih komedija.

 • Naked (Mike Leigh, 1993)

Naked pripada žanru komedije i drame. Johnny bježi iz Manchestera u London kako bi izbjegao odmazdu obitelji djevojke koju je silovao. Ondje susreće svoju bivšu djevojku i neko vrijeme živi kao beskućnik, družeći se s likovima slične sudbine.

 •  Irrational Man (Woody Allen, 2015)

U filmu Nerazuman čovjek profesor filozofije ponovo pronađe snagu za život nakon jednog neobičnog događaja

 • The Double (Richard Ayoade, 2013)

The Double je triler koji će vas držati u neizvjesnosti do posljednjeg trena. Ubijen je američki senator i svi dokazi upućuju na sovjetskog ubojicu kodnog imena Kasije za kojeg se dugo smatralo da je mrtav.

Psihologija

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina. Ljudsko ponašanje vrlo je zanimljivo i neobično, kao i filmovi ove tematike. 

 • Prozac Nation (Erik Skjoldbjærg, 2001)

Film Prozac Nation propituje smisao života kao kolektivnog u našem društvu, pokazujući kako taj pojam postojanja može biti destruktivan za neke pojedince, i, naravno, na asertivan način proučava nijanse depresije.

 • As Good as It Gets (James L. Brooks, 1997)

Ova romantična komedija prati živote samohrane majke i pisca i homoseksualnog umjetnika koji započinju neobično prijateljstvo.

 • Shame (Steve McQueen, 2011)

Život 30-godišnjaka jakih seksualnih poriva poremeti useljenje njegove mlađe sestre. Ovo je bio jedan od najboljih filmova 2011. godine, među ostalim ovjenčan s nekoliko nagrada na filmskom festivalu u Veneciji i nominiran za Zlatni globus.

 • Brainstorm (Laís Bodanzky, 2000)

Tinejdžera uhvate roditelji kako koristi drogu i zbog toga završava u psihijatrijskoj klinici. Ovaj će vas film sigurno zainteresirati i okupirati s nekoliko pitanja koja se postavljaju o ljudskom srcu.

FOTO: PIXABAY