LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nedavno stigao i novi ljubimac

Povijest kućnih ljubimaca u Bijeloj kući: od pasa do krokodila

Commander, ili na hrvatskom prevedeno kao zapovjednik, najnoviji je član obitelji Biden, odnosno 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena i time je postao jedan od mnogih ljubimaca koji su bili dio predsjedničke obitelji od osnutka predsjedničkog ureda 1789. godine.

Commander, ili na hrvatskom prevedeno kao zapovjednik, najnoviji je član obitelji Biden, odnosno 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena i time je postao jedan od mnogih ljubimaca koji su bili dio predsjedničke obitelji od osnutka predsjedničkog ureda 1789. godine.

Dobrodošao u Bijelu kuću, Commander! Glasio je tweet zajedno sa slikom koji je 46. američki predsjednik Joe Biden objavio na svojem službenom Twitter profilu. Slika prikazuje štene njemačkog ovčara koji trči kroz travu držeći tenisku lopticu u ustima.
 

No, Commander nije prvi pas koji je uselio u Bijelu kuću tijekom Bidenova mandata. Predsjednik i njegova žena, doktorica Jill Biden prethodno su doveli dva psa imena Champ (skraćeno od Champion, odnosno, hrv. šampion) i Major (hrv. bojnik ili veliki) sa sobom prilikom useljenja u predsjednički ured još u siječnju. 

Nesretan epilog s dvama predsjedničkim psima

Dva psa, ujedno i prvi psi u Bijeloj kući čije je prethodno stanište bilo sklonište, prethodno su ovjekovječeni u siječnju 2021. godine u slikovnici Champ and Major: First Dogs autora Joya McCullougha.
 
Pas imena Champ preminuo je šest mjeseci prije Commanderovog dolaska u Bidenovu obitelj. U lipnju 2019. godine predsjednik je objavio tužnu objavu na Twitteru gdje se oprostio sa svojim psom nakon 13-godišnjeg prijateljstva.

– Danas su nam teška srca jer vam svima javljamo da je naš voljeni njemački ovčar, Champ, mirno preminuo kod kuće. Bio je naš stalni, cijenjeni pratilac tijekom posljednjih 13 godina i obožavala ga je cijela obitelj Biden – napisali su tad predsjednik i prva dama. 

Glasnogovornik prve dame za New York Times tad je upozorio da će pas Major biti udaljen od Bijele kuće radi incidenta s ugrizom koji se odvio ranije ove godine.

– Nakon konzultacija s trenerima pasa, bihevioristima i veterinarima, prva obitelj odlučila je slijediti kolektivnu preporuku stručnjaka da bi Majoru bilo najsigurnije živjeti u mirnijem okruženju s obiteljskim prijateljima – rekao je glasnogovornik i dodao – Ovo nije u reakcija na svaki novi ili konkretan incident, već odluka donesena nakon višemjesečnog obiteljskog razmišljanja i razgovora sa stručnjacima.

Aligator i krokodil u predsjedničkom uredu

Njemački ovčar u Bijeloj kući označit će prvo pojavljivanje ljubimca unutar predsjedničkog ureda nakon četverogodišnjeg izbivanja tijekom mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Trump, zajedno uz predsjednika Jamesa K. Polka te Andrewa Johnsona, spada u jedine predsjednike za vrijeme čijeg predsjedništva nijedna životinja nije bila član obitelji, kao ni Ovalnog ureda otkako je formirano samo američko predsjedništvo.

Dok su psi bili najčešći članovi predsjedničkih obitelji, određeni su predsjednici imali nešto drukčije mezimce, poput predsjednika Martina Van Burena koji je skoro zadržao mlade tigrove ili možda najbizarniji slučaj predsjednika Johna Quincyja Adamsa koji je u Bijeloj kući u kupaonici Istočne Sobe držao kao ljubimca aligatora. 

Obitelj Biden, sudeći prema napisima u medijima, u iščekivanju je još jednog ljubimca i to – mačke. 
FOTO: UNSPLASH