LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znakovi dehidracije

Postoji jednostavan trik da doznate pijete li dovoljno vode

Uz štipanje kože postoje i drugi, bolji pokazatelji dehidracije koju je potrebno izbjeći za vrijeme toplinsklih udara s kojima se surećemo ovih dana.

Uz štipanje kože postoje i drugi, bolji pokazatelji dehidracije koju je potrebno izbjeći za vrijeme toplinsklih udara s kojima se surećemo ovih dana.

Oduvijek slušamo da je nužno piti vode i inače, a posebice za vrijeme velikih vrućina, no ponekad nam je teško procijeniti kada smo unijeli dovoljno tekućine u organizam. Uz neke standardne pokazatelje kao što je svijetla boja urina, možete učiniti i brzi test stiskanja kože, odnosno štipanja.

Koža koja je elastična i s normalnim je turgorom brzo će se vratiti u uobičajeni položaj, prenosi Hina, dok će blaga dehidracija dovesti do usporenog vraćanja kože u prirodni položaj. Osim ovog indikatori postoje i neki bolji, pa tako njemački dermatolog Christoph Leibich smatra da su bezvoljnost, glavobolja i suha usta bolji pokazatelji. Koža, naime, ne odgovara odmah na nedostatak tekućine.
– Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost. Međutim, laiku je teško prosuditi. – rekao je Leibich koji smatra da je ljeti potrebno popiti više od minimalnih litru i pol vode.
Dermatolog je dao i koristan savjet za rashlađivanje – njegov je omiljeni način hlađenja taj da vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Najbolje je, naravno, biti u hladu od 11 do 16 sati jer ćete izlaganjem suncu nakon tog razdoblja svejedno organizmu pružiti dovoljno vitamina D i pojačati hormon sreće, govori Leibich.

Leibich je za kraj napomenuo da će krema sa zaštitnim faktorom sačuvati zdravlje, a da pri tome ne utječe na proizvodnju vitamina D.
FOTO: PIXABAY