LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Samo nebo je granica

Popularne novogodišnje studentske odluke

Ljudska priroda diktira pravilo kako se sve mijenja početkom nove godine. Možda je to iz potrebe da doista osjetimo kako je nastupilo novo doba u kojem će se zaboraviti sve loše odluke, možda je to iz razloga što prvih par tjedana, koliko nas drži odlučnost u ostvarivanju novogodišnjih želja, imamo urednije raspoređena zbivanja u svojem životu.

Ljudska priroda diktira pravilo kako se sve mijenja početkom nove godine. Možda je to iz potrebe da doista osjetimo kako je nastupilo novo doba u kojem će se zaboraviti sve loše odluke, možda je to iz razloga što prvih par tjedana, koliko nas drži odlučnost u ostvarivanju novogodišnjih želja, imamo urednije raspoređena zbivanja u svojem životu.

Svake godine ljubitelji statistika se sjete napraviti listu popularnih novogodišnjih odluka. Neke su općenite, a neke su bazirane na ciljanim populacijama pa su tako i studenti dobili svoju listu najčešćih odluka. Ljudska priroda diktira pravilo kako se sve mijenja početkom nove godine Možda je to iz potrebe da doista osjetimo kako je nastupilo novo doba u kojem će se zaboraviti sve loše odluke, možda je to iz razloga što prvih nekoliko tjedana, koliko nas drži odlučnost u ostvarivanju novogodišnjih želja, imamo urednije raspoređena zbivanja u svojem životu. Donosimo vam najpopularnije novogodišnje odluke i ciljeve koje su se, kontinuirano, pojavljivale na studentskim listama.

1. Vježbaj više - jedi manje!

Zdravi bicikl
 
Zdravi bicikl, FOTO: Medfriendly.com
 

Vjerojatno je ova novogodišnja odluka najčešća, ne samo među studentskom populacijom već i općenito. Ljudi su nezadovoljni svojim izgledom, a krivica leži u načinu života koji smo usvojili. Studenti su primorani sjediti na predavanjima ili za knjigom i kada prođe sva pomutnja oko kolokvija i ispitnih rokova se u biti shvati koliko se kilograma nabralo. Često iskrivljena slika o samome sebi nastaje i zbog medijske pompe oko idealnog ljudskog tijela.

Savjeti: Prihvatite činjenicu kako nijedan čovjek nije idealan. Ne robujte dijetama i uravnotežite prehranu i obroke. Upotrebljavajte stepenice umjesto dizala. Iskoristite pogodnosti studentskih teretana i ostalih programa.

2. Uči redovito!

Redovito učenje
 
Redovito učenje, FOTO: nycprgirls.com
 

Prvo, prihvatimo jednu činjenicu - ako do sada niste usvojili neke radne navike, nikada ni nećete. To ne znači da ne možete razviti novi sistem učenja i uklopiti ga u dosadašnje navike. Svaki student ovoj odluci treba pristupiti s individualne točke. Ako ste kampanjac i učite dan - dva prije, potrudite se barem tjedan dana prije stvoriti svoju vlastitu skriptu i raspitati se što sve ulazi u kolokvij ili ispit. 

Savjeti: Oformite grupu za učenje - kroz prepričavanje gradiva ćete više toga zapamtiti, a i društvo će vas povući za sobom ako se sastajete redovito. Pitajte profesore ili asistente za konzultacije - ne samo da će vas ovako profesori zapamtiti nego ćete kroz razgovor pohvatati dodatne informacije i biti više zagrijani. Za ostale korisne savjete, pogledajte i članak u kojem smo pisali kako uspješnije učiti.

3. Počni stvarati navike vezane uz novce!

Štedno prase
 
Štedno prase, FOTO: Student universe
 
 

Studenti imaju ograničene budžete, a novci se slijevaju većinom iz studentskih poslova ili pak obiteljskog doma. Nekako se taj budžet uvijek istopi i prije vremena. Razlog tome je neorganiziran monetarni život. Već pri polovici mjeseca ćete shvatiti kako ipak imate više računa u novčaniku, nego kuna.

Savjet: Zapišite u bilježnicu na što najčešće trošite novac (hrana, skripte, izlasci, shopping) i podijelite to u dvije kategorije: ono bez čega ne možete i ono što vam je luksuz odnosno ono čime se počastite s vremena na vrijeme. Procijenite koliko ste do sada trošili na to i rasporedite pravilno mjesečni iznos, bez odstupanja od svoje odluke. Zabranite si dodatno žicanje novaca od roditelja. Nađite neki cilj (primjerice: otputovati u Budimpeštu) i stavljajte svaki tjedan novce sa strane. Odlučite što stvarno trebate, a što želite. Ponekad su stvari koje trebate pametnije od onih koje samo želite.

4. Učini nešto od svojega života!

Pače
 
Pače, FOTO: Bobbisblog
 
 

Svi smo nezadovoljni načinom na koji živimo i čini nam se da stojimo u mjestu. Zapravo, to uopće nije istina, no zbog orijentacije na negativne stvari, one pozitivne stvari ostaju u pozadini. Opet, to je jedna boljka nas blesavih ljudi. Život zbilja jest prekratak, a posebno ovo slatko studentsko doba, stoga ga je najbolje sada iskoristiti, prije nego (realno gledajući) završite na burzi rada.

Savjeti: Učlanite se u neku studentsku grupu na fakultetu i upoznajte nove ljude. Podijelite s njima svoje ideje. Pomozite nekome u nevolji - ne mora to biti neki veliki projekt volontiranja, poklanjanje stare odjeće je ponekad veća gesta. Ako ste dobri u nekom polju, pomozite onima koji su slabiji. Prijavite se za neku radionicu ili ljetni kamp. Skupite novce i posjetite neko novo mjesto. Uzmite veliku staklenku i u nju svaki dan ubacite papirić s barem jednom dobrom stvari koja vam se dogodila taj dan. Izađite na nova mjesta. Organizirajte s ekipom vikend izlete. Budite hrabri, ali pametni. Pogledajte jednom tjednom dokumentarni film i pročitajte inspirativnu knjigu. 

5. Drži se svojih odluka!

I can do it
 
I can do it, FOTO: Coffeewithasideofautism
 
 

Možda najproblematičnija stavka u svemu ovome jest - kako izdržati cijelu godinu? Lako se držati odluka kada su one još svježe, a nakon nekog vremena one poprimaju onaj „glupi“ status. Ili naprosto učinite jednu stvar koja nije u skladu s odlukom pa ispadnete iz kolotečine. Održavanjem odluka ćete razviti svoju osobnost i odlučnost. One ne moraju biti grandiozne, mogu biti minorne - poput učenja kako zavezati savršenu mašnicu na svojim tenisicama, no bitno je da vježbate održavanje onoga što ste si zadali.

Savjeti: Ne donosite standardne novogodišnje odluke. Radije preformulirajte neke stavke - umjesto „smršavjeti“, stavite na listu „trčati dva puta tjedno“. Bilježite svoje napredovanje, lakše se držati nekih odluka kada imate vizualni pristup promjenama. Donesite realistične planove. Recite svojim prijateljima i obitelji što ste odlučili promijeniti ili unaprijediti, tako ćete dobiti potporu.

FOTO: ASIA SOCIETY