LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Valentinovski filmski prijedlozi

Popis kvalitetnih i neklasičnih romantičnih komedija

Za Valentinovo vam poklanjamo prijedloge za netipične romantične komedije u kojima će uživati svi ljubitelji dobrog filma.

Za Valentinovo vam poklanjamo prijedloge za netipične romantične komedije u kojima će uživati svi ljubitelji dobrog filma.

Ona je uspješna poslovna žena koja stan dijeli s ekscentričnom cimericom. Sve joj u životu ide od ruke osim, dakako, ljubavi. Nakon prekida dugogodišnje veze, zatrpava se poslom i ne pomišlja na nova poznanstva. No svemir, sudbina ili nešto treće ne pita pa njezin životni put ispreplete s putem visokog, uspješnog muškarca s očaravajućim osmijehom i psom kojega je šetao kada su se prvi put sreli. I tu počinje priča, malo se vole, malo ne. Kad on želi vezu, ona ne želi, kad se ona zaljubi, on je već s drugom i niz drugih peripetija koje se do kraja razriješe na opće zadovoljstvo (novopečenog para i gledatelja). Otprilike ovako bismo mogli opisati velik broj romantičnih komedija. Ako ste se zasitili ovakvih zapleta, ovog vam Valentinova donosimo popis romantičnih komedija koje nisu podlegle baš svim stereotipima (osim pokojeg happy enda).

Notting Hill (1999)

Notting Hill redatelja Rogera Michella vjerojatno je već postao mainstream, ali i dalje ga smatramo punokrvnim predstavnikom netipičnih romantičnih komedija. Naprosto je gušt gledati pomalo smotanog knjižničara Williama Thackera (Hugh Grant) koji se ne znajući da je riječ o poznatoj američkoj glumici, zaljubljuje u Annu Scott (Julia Roberts). Humor proizlazi iz susreta Williamovih prijatelja s Annom kao i iz urnebesnih situacija s njegovim cimerom Spikeom. Iako se glavnim junacima učini da su razlike između njih nepremostive, film dakako dobiva sretan završetak u Williamovoj gesti prelaska pola grada kako bi Anni iskazao ljubav na konferenciji za novinare. Osim odličnog scenarija i glume te britkog britanskog humora, vrijednost filmu nedvojbeno dodaje popularna londonska četvrt Notting Hill, gdje je film izvorno sniman. Jednu od upečatljivijih scena predstavlja upravo Williamova šetnja tim naseljem dok se izmjenjuju godišnja doba, a u pozadini svira Ain't no sunshine when she's gone. Nezaobilazna je ovo poslastica za sve željne dobroga humora i ne suviše ljigave ljubavne priče.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Film je ovo zanimljivog naslova koji na hrvatskome glasi Vječni sjaj nepobjedivog uma redatelja Michela Gondryja koji će očarati sve ljubitelje neklasičnih ljubavnih priča. Šutljiv i samozatajan Joel (Jim Carrey) upoznaje pričljivu i otvorenu Clementine (Kate Winslet) koja neprestano mijenja boju kose. Nakon što prekinu Joel je shrvan, a dotuče ga činjenica da se Clementine podvrgnula zahvatu kojim  ga je izbrisala iz sjećanja. Kako bi si olakšao život i osvetio joj se  i on odluči učiniti isto. Dok se čini jednostavnim nekoga izbrisati iz pamćenja, za brisanje iz srca potrebno je puno više. Nakon što počne postupak brisanja pamćenja mi u stvarnosti pratimo tehničare koji rade na brisanju Clementine iz Joelovog sjećanja, a u Joelovu umu njegov trud da Clementine ondje zadrži. Ovaj će se film brzom izmjenom scena i događajima u Joelovom umu poigrati vašim sivim stanicama i držati vas budnim do kraja. Osim zanimljive i lijepe priče film upotpunjuju odlične izvedbe Jima Carreyja i Kate Winslet u izdanjima u kakvima ih rijetko imamo prilike vidjeti, što samo potvrđuje njihovu glumačku veličinu.

500 Days of Summer (2009)

U 500 dana ljubavi pratimo mladića Toma (Joseph Gordon-Levitt), koji unatoč životu u modernom, ubrzanom svijetu vjeruje u pravu ljubav zapisanu u zvijezdama. Vjera mu postaje jača kada se u poduzeću u kojem radi zaposli Summer (Zooey Deschanel). Tom se beznadno zaljubi u Summer i čini sve kako bi je osvojio te počne brojati dane otkad ju je upoznao. Iako mu se na početku čini da su različiti, ubrzo shvaća da su kompatibilni do ludila. Sto osamdeset i petog dana njihova je veza na tankom ledu, ali Tom ne gubi nadu i čini sve da spasi vezu. Mi doduše ne pratimo kronološki razvoj njihove veze već priča nasumično prelazi sa zaljubljenosti i romantičnih izlazaka do rastanaka i teških trenutaka, vraćajući nas ponovo u sretne trenutke zajedničkog kupovanja namještaja i tako do kraja. Vremenski su skokovi prikazani prelomljenim ekranom i odličnom glazbom te zajedno daju pregled životnog perioda muškarca koji je spreman učiniti sve da održi ljubavnu vezu na životu. Iako ova priča dobiva neočekivan kraj, podsjeća nas da nada nikada ne umire i da uvijek trebamo vjerovati u dobro.

What Women Want (2000)

Nick Marshall (Mel Gibson) reklamni je stručnjak iz Chicaga koji za sebe misli da je sve što žene žele. Ponaša se bahato i nametljivo, a zbog takvog načina života propao mu je brak i petnaestogodišnja kći ga mrzi. Poslovne mu planove pomrsi Darcy Maguire (Helen Hunt) koja se, prešavši iz konkurentske kompanije, zaposli na mjestu koje je on očekivao dobiti. Kako mu ne bi stala na put, Nick smišlja reklame za ženski dio tržišta, a u pokušaju prodiranja u žensku psihu doživi nesreću nakon koje može ženama čitati misli. Iz njegove nove sposobnosti proizlazi niz humorističnih situacija, pogotovo kada čuje misli svoje kćeri. Pogledajte ovu simpatičnu ljubavnu priču i saznajte što će Nick učiniti kada konačno sazna što žene žele te kako će to iskoristiti na poslovnom, a kako na privatnom planu.

Annie Hall (1977)

Za kraj smo ostavili jedno od remek-djela genijalnoga Woodyja Allena. Osim što je napisao scenarij i režirao film, odigrao je glavnu mušku ulogu – neurotičnog komičara Alvyja Singera. Pratimo njegovo prisjećanje na veliku ljubav Annie Hall koju igra Diane Keaton. Prije nje, Alvy je dva puta bio oženjen, a od jedne se žene razveo jer se nisu mogli složiti oko toga kako je ubijen Kennedy. Annie Hall bila je njegova najveća ljubav te ju je poticao da razvija svoj pjevački talent. Kada se razvila iz djevojke u ženu, veza s Alvyjem joj je postala tijesna te je odlučila prekinuti je. Ova je komedija nastala na prijelazu iz Allenovih ranih radova, burleske i slapstick komedije u filmove u kojima je sklon stilskim eksperimentima i ubacivanjem intelektualnih referenci. Kritičari se slažu kako je riječ o njegovu najemotivnijem filmu te uočavanju u njemu autobiografsku crtu. Naime, u to su vrijeme Woody Allen i Diane Keaton živjeli zajedno. Najboljeg Allenovog prijatelja glumi njegov najbolji prijatelj iz stvarnoga života Tony Roberts, a lik komičara Alvya izrazito podsjeća na samog redatelja. Jasno je kako pravi filmoljupci nikako neće propustiti pogledati ovaj klasik.

Bili zaljubljeni ili ne, romantičari ili antivalentinovci, sigurni smo da vam je barem jedan od ovih naslova zapeo za oko i da će vas simpatični junaci nasmijati i podsjetiti što je prava ljubav.

FOTO: PINTEREST