LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucidnost

Poigraj se sa svojim snovima i nauči ih kontrolirati!

O moći, snazi i utjecaju lucidnosti imamo brojne primjere iz života velikih umjetnika i znanstvenika. Otkrivamo način kojim ćete naučiti kontrolirati svoje snove.

O moći, snazi i utjecaju lucidnosti imamo brojne primjere iz života velikih umjetnika i znanstvenika. Otkrivamo način kojim ćete naučiti kontrolirati svoje snove.

Mnogi umjetnici posvećuju svoje pjesme snovima kojima se raduju više nego javi ili pak nedostižnu osobu nazivaju snom. Već smo se dotakli zanimljivostima o snovima i spavanju, no u ovome članku riječ je o snovima kojih je osoba svjesna i koje može kontrolirati. Ne morate više željeti sanjati nešto i razočarati se kada toga ne bude, već možete naučiti istim upravljati. Riječ je o lucidnim snovima, odnosno lucidnosti (mentalna jasnoća) koja počinje kad shvatite kako se određeno iskustvo ne događa u fizičkoj stvarnosti. Kada osvijestite da još uvijek sanjate, možete u potpunosti kontrolirati svoj san. Približite stvarnost snovima. Ili obrnuto.

Moć, snaga i utjecaj lucidnih snova na našu stvarnost potvrđuju neki primjeri iz života javnih osoba, umjetnika i znanstvenika. Mary Shelly dobila je inspiraciju za prvi transkript Frankensteina nakon lucidnih snova. Paul McCartney napisao je cijelu melodiju legendarnog hita Beatlesa Yesterday. James Cameron osmislio je nekoliko scena za film Avatar. Nikola Tesla također je bio poznati lucidni sanjar. Salvador Dalí znao je za lucidnost prije njene znanstvene upotrebe u laboratoriju, a velik broj njegovih radova nastao je upravo za vrijeme kontroliranih snova. Zaključujemo kako u svijetu postoji velik broj lucidnih sanjara čija nas mašta i danas inspirira. Još neki od njih su Christopher Nolan, Stephen King, Richard Feynman, Albert Einstein.

Neka istraživanja zaključila su kako gameri imaju veću šansu redovito kontrolirati lucidne snove. Oni su u svome budnom stanju isprakticirali manipulaciju virtualnog svijeta, stoga im ovakva manipulacija ne predstavlja problem. No, čak i ako niste gamer, još uvijek možete naučiti kako kontrolirati snove. Kako? Slijedi odgovor!

Živopisni snovi javljaju se tijekom REM faze sna. U prosjeku imamo 3 do 5 takvih faza tijekom jedne noći, a upravo tada imamo najveće šanse prisjetiti se događanja od prošle noći.

Faza 1 - Sjećanje sna

Prvi je korak težak i pomalo iritirajući za mnoge lucidne početnike. Nije se uvijek lako sjetiti svog sna budući da oni često dolaze u fragmentima koji nemaju nikakvog smisla. Ipak, zapamtite kako je ovo jedan od najvažnijih koraka u vježbi kontrole snova. Ako ih se ne sjećate, kako očekujete mogućnost njihove kontrole?

Faza 2 - Bilježenje sna

Prije nego odete na spavanje, pored kreveta ostavite olovku i bilježnicu, odnosno vaš novi dnevnik snova! Kada se probudite, odmah zapišite svaki detalj kojeg se možete sjetiti, koliko god se činio bezazlenim i neobičnim. Odgovorite pritom na pitanja: što se dogodilo u snu i gdje su se ti događaji odvili, kako ste se osjećali, je li san bio u boji, možete li se sjetiti bilo kojeg zvuka, kako ste se osjećali u snu.

 

Lucid Dreaming, FOTO: Tumblr

Faza 3 - Ponavljanje

Pretvorite zapisivanje snova u naviku. Na početku će vam biti teško sjetiti se svih detalja, ali nakon tjedan dana bit će vam lakše to prakticirati.

Faza 4 - MILD tehnika

Četvrta faza je eksperimentalna. Postoji nekoliko načina kontrole snova, a njihovo izazivanje započnite tehnikom Stephena Labergea. Odnosno, postavite alarm četiri i pol, šest ili sedam i pol sati nakon što ste zaspali. Kada vas probudi, pokušajte zapamtiti dijelove snova što je više moguće. Nakon što ste to učinili, vratite se na spavanje zamišljajući da ste u prethodnom snu. Ne brinite ako vam se nasumične misli počnu motati po glavi ili ako ne uspijete iz prvih nekoliko pokušaja. Nakon nekoliko vježbi utonut ćete u san i doživjeti iskustvo lucidnih snova.

Faza4 - WBTB Tehnika

Kažu da je ova tehnika najuspješnija. Najprije postavite alarm da vas probudi pet sati nakon što zaspite. Kada vas probudi, ostanite budni sat vremena razmišljajući o prethodnom snu. Ponovno zaspite koristeći MILD tehniku.

Možda vam lucidni snovi zvuče nedostižno, ali jednom kada svladate tehniku, lako se pretvore u svakodnevnu zanimljivu pojavu, gotovo igru. Kada jednom tijekom sna osjetite da letite i birate pravac leta, destinaciju ili brzinu, ili osjećate kako možete trčati nadljudskom brzinom vi niste budni. Sanjate lucidne snove! Početnici mogu doživjeti blagi šok pri naglom buđenju jer prvi put shvate da su budni u svom snu. To prestaje s vremenom. Također, mnogi ljudi tvrde da na ovaj način mogu kontrolirati sve likove koji se pojavljuju u snu i tako noćnu moru pretvoriti u ugodan san.

Nadalje, lucidni snovi mogu dovesti do novog fenomena pod nazivom astralna projekcija / putovanje  svjesno svojevoljno napuštanje fizičkog tijela za vrijeme sna ili u stanju transa, nakon čega astralnim (suptilnim) tijelom posjećujemo više sfere postojanja. Počnite već danas laganim, sigurnim koracima!

– I dream my painting, and then I paint my dream. – Vincent van Gogh.

FOTO: TUMBLR