LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmske preporuke

Pet filmova koji potiču rasnu jednakost, a koje biste trebali pogledati

Amerika se opet susreće s rasizmom prema afroameričkom stanovništvu, a svijet oštro osuđuje takav čin i potiče toleranciju. Legendarni filmovi koje donosimo potiču razumijevanje životnog okruženja tog dijela američkog stanovništva.

Amerika se opet susreće s rasizmom prema afroameričkom stanovništvu, a svijet oštro osuđuje takav čin i potiče toleranciju. Legendarni filmovi koje donosimo potiču razumijevanje životnog okruženja tog dijela američkog stanovništva.

Prosvjedi o nezakonitoj i nasilnoj smrti Georgea Floyda te #BlackLivesMatter svakim su danom veći, a proširili su se čak i na Europu. Vandalizam i nasilje jenjavaju, ali deseci tisuća ljudi izašli su na ulice na takozvani tihi prosvjed. Internet, papa i druge važne osobe iz politike i medija oštro osuđuju čin rasizma te pozivaju na toleranciju. Kako bismo zaista razumjeli suvremena i povijesna pitanja te odnose prema afroameričkom stanovništvu, donosimo vam pet legendarnih filmova koji su vrijedni svake odgledane sekunde.

Whose Streets?

Ovaj je dokumentarni film snimljen 2017. godine, a prati tematiku ubojstva Michaela Browna i prosvjeda u Fergusonu u Missouriju 2014. godine. Ovo je tek dio prizmatične američke pripovijesti o rasi i moći koja može biti samostalna, kao izvještaj zajednice koja je nakratko bila ratno područje ili koja se može gledati u odnosu na verzije priče koje su ispričale TV ekipe, internetske stranice, novine, časopisi, radijski izvjestitelji i komentatori na društvenim mrežama.


 

What happened, Miss Simone?

Ovo je zapravo biografsko-dokumentarni film iz 2015. godine. Radnja prati kronike iz života američke pjevačice Nine Simone koja je postala aktivistica za ljudska prava. Imala je slavu, bogatstvo i status legende, ali tražila je jednakost. Dokumentarac kombinira neobjavljene arhivske snimke i intervjue s njezinim kćerima i prijateljima.


 

The Loving Story

Film iz 2011. godine prati brak između bijelca i crnkinje koji su morali ići na Vrhovni sud kako bi obranili svoju ljubav. Osuđen zbog optužbi za kazneno djelo i protjeran iz države, par je započeo devetogodišnju odiseju kako bi se vratio svojim prijateljima i obitelji. Ovo je priča o ljubavi i borbi za dostojanstvo postavljena u pozadinu povijesnih osjećaja za borbu protiv međurasnih odnosa.

Mudbound

Ovaj dugometražni film iz 2017. godine prikazuje obitelji dvaju veterana iz Drugog svjetskog rata – crnca i bijelca, koji su se vratili u ruralni dio Mississippija gdje će se suočiti s rasizmom i PTSP-om.

Just Mercy 

Ovo je pravni dramski film iz 2019. godine. Radnja prati mladog odvjetnika i njegovu borbu za pravdu dok brani čovjeka osuđenog na smrt usprkos dokazima koji ukazuju na njegovu nevinost.

FOTO: PIXABAY