LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VISOKE TEMPERATURE

Ovo su stvari koje ljeti nikada ne biste trebali ostavljati u automobilu jer mogu eksplodirati

Osim što predstavljaju opasnost za ljude i životinje, visoke temperature u zaključanim vozilima također mogu biti iznimno opasne i za elektroniku.

Osim što predstavljaju opasnost za ljude i životinje, visoke temperature u zaključanim vozilima također mogu biti iznimno opasne i za elektroniku.

U ljetnim mjesecima važno je shvatiti da ljudi i životinje nikako ne bi trebali boraviti u automobilima sa zatvorenim prozorima i vratima. Međutim, osim što to predstavlja opasnost za ljude i životinje, visoke temperature u zaključanim vozilima također mogu biti iznimno opasne i za elektroniku.

Izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti u automobilu može dovesti do eksplozije elektroničkih uređaja poput mobilnih telefona, prijenosnih računala i slično, a  posebno oprezan treba biti s litij-ionskim baterijama, koje se često koriste u ovim uređajima, piše autoportal. Litij-ionske baterije sadrže visoko koncentriranu energiju, a povećanje temperature može dovesti do povećanja energetske koncentracije iznad kritične razine. Kada se ta razina premaši, postoji rizik od eksplozivnog samozapaljenja. Stoga je važno osigurati da elektronički uređaji ne budu izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti u zatvorenom i zagrijanom automobilu.

Osim elektronike, postoji i opasnost od eksplozija drugih proizvoda koje često nosimo sa sobom. Dezodoransi, sprejevi protiv komaraca, dezinfekcijska sredstva i čak gazirana pića mogu biti izuzetno osjetljivi na visoke temperature.

Na temperaturama od 50 stupnjeva Celzija i više, ti proizvodi mogu doći do kritične točke te eksplodirati. Stoga, treba biti oprezan pri ostavljanju tih proizvoda u automobilu i izlaganju visokim temperaturama.
FOTO: UNSPLASH