LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeste li znali?

Ovi uređaji troše struju i kada ne rade

Najavljeno povećanje troškova potrošnje, a i moguće restrikcije potaknule su nas da proučimo kako uštedjeti.

Najavljeno povećanje troškova potrošnje, a i moguće restrikcije potaknule su nas da proučimo kako uštedjeti.

Ove uređaje svi koristimo, a ako ćemo biti iskreni, rijetko kada ih iskopčamo iz struje. Međutim, upravo oni skriveni su potrošači koji troše struju i kada ih ne koristimo.

 

Televizor


Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveni gumb, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u sleep mode. To znači da struja i dalje protječe kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mjesečnoj razini, ali na godišnjem nivou nije zanemarljivo.

 

Konzole


Jednako tako, konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže pokrenule, a one uopće ne troše malo struje i kod njih se ušteda primjećuje čak i na dnevnom nivou.


Hladnjak


Hladnjak i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga te ne iznenađuje činjenica da je oko 12% električne potrošnje domaćinstva odlazi na njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo poduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje. Redovno čišćenje hladnjaka, izvana i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto vrijedi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi nakupile zalihe leda.


Punjači


Ni punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti konstantno uključeni u struju. To svi radimo, ali kada bismo krenuli redom isključivati sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo vidjeli razliku poslije nekog vremena.


Kuhalo za vodu


Kuhalo za vodu ne troši previše struje ni kada radi, ali kako se ono ne koristi baš u svakom trenutku, nema potrebe da ostane uključeno u struju cijeli dan.  

FOTO: UNSPLASH