LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prednosti za zdravlje

Ove blagdanske začine trebali biste koristiti češće

Osim što se uobičajeno koristi za blagdane, jedan od ovih začina sastavni je dio parfema, znate li o čemu se radi?

Osim što se uobičajeno koristi za blagdane, jedan od ovih začina sastavni je dio parfema, znate li o čemu se radi?

Mirisi koji vas asociraju na blagdane zasigurno su cimet i vanilija, ali osim ugodnog i nostalgičnog mirisa, ovi začini imaju i niz zdravstvenih prednosti, piše Hina.
 

Vanilija


Glavni je sastojak božićnih kolača vanilija, koja dolazi iz mahuna vanilije. Jedna od zdravstvenih blagodati vanilije jest ta da, naravno, nema umjetni ekstrakt s okusom vanilije, već onaj čisti ekstrakt – vanilin. Postoji nekoliko ograničenih studija koje su pokazale da vanilin sadrži antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
Poznat je po svom specifičnom, umirujućem mirisu, koji je uobičajeni sastojak parfema.
 

Cimet


Ovo je još jedan od božićnih mirisa i drugi najpopularniji začin u Sjedinjenim Američkim Državama. No, koristio se mnogo ranije – stari Egipćani koristili su ga za liječenje kašlja, artritisa i upale grla.

Cimet se danas povezuje sa smanjenom razinom šećera u krvi, prema nekim istraživanjima. Također, prema drugim znanstvenim radovima, cimet bi mogao smanjiti otpornost na inzulin.

Poznat je i po antioksidansima koji štite stanice od oštećenja, a također pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu. Ako češće konzumirate cimet, imat ćete poboljšan užitak, ali i okus hrane. Možete ga staviti u kavu, čaj, palačinke ili muffine.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA