LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštićene ptice

Otok Cres: Osam bjeloglavih supova nakon oporavka pušteno u prirodu

Bjeloglavi supovi jedini su predstavnici strvinara na području Republike Hrvatske te zbog toga spadaju u strogo zaštićenu vrstu.

Bjeloglavi supovi jedini su predstavnici strvinara na području Republike Hrvatske te zbog toga spadaju u strogo zaštićenu vrstu.

Osam mladih i zdravih bjeloglavih supova pušteno je iz Oporavilišta u Belom koji se nalazi na otoku Cresu. Jedinke su ranije ove godine spašene te su uspješno prošle proces rehabilitacije i oporavka. 

Bjeloglavi supovi jedini su predstavnici strvinara na području Republike Hrvatske te zbog toga spadaju u strogo zaštićenu vrstu. Na početku 20. stoljeća, supovi su bili rasprostranjeni duž hrvatske obale, ali njihov se broj strmoglavo smanjio, zbog čega je prije svega odgovoran utjecaj čovjeka na prirodu. Ove velike ptice sada borave uglavnom na prostoru Kvarnera, a najveći broj obitava na otoku Cresu.

Bjeloglavi supovi važan su dio prirodne baštine naše županije, a sam rad Oporavilišta koje u prosjeku svake godine spasi i do desetak supova, te hranilište za supove koje imamo na otoku Cresu, pozitivno pridonose da ovu jedinstvenu populaciju očuvamo i za budućnost. Osim ovih direktnih mjera očuvanja prirode, valja istaknuti da Centar u Belom educira i nudi brojnim posjetiteljima priču o bogatoj biološkoj raznolikosti, kao i tisućljetnom suživotu ljudi i ovih čudesnih ptica - naglasio je župan Zlatko Komadina, prenosi Green.hr.

Kako bi se lakše pratilo kretanje, svaki pojedini sup dobio je prsten i ime, a na neke jedinke postavljeni su i maleni satelitski odašiljači. 
FOTO: UNSPLASH