LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rad na samome sebi

Otkrivamo najpoželjnije meke i tvrde vještine u životopisu i način kako ih steći

Poslodavci ističu koje su meke i tvrde vještine danas najtraženije, a mi otkrivamo način kako ih steći još tijekom fakultetskih dana.

Poslodavci ističu koje su meke i tvrde vještine danas najtraženije, a mi otkrivamo način kako ih steći još tijekom fakultetskih dana.

U potrazi ste za što boljim poslom, prijavili ste se na desetke natječaja, a nitko vas ne zove na razgovor? Možda pak tek razmišljate o zaposlenju, a ne znate je li vam životopis dovoljno iscrpan i imate li potrebne vještine koje vaš budući poslodavac traži? Zato smo mi tu da vam otkrijemo koje su to tzv. meke i tvrde vještine (soft and hard skillsnajtraženije u poslovnom svijetu u 2019. godini. 

Prisjetimo se prvo razlika između tih dviju grupa vještina. Naime, tvrde se vještine odnose na vašu sposobnost da obavite određeni zadatak (uključuju specijalizirana znanja i tehničke sposobnosti, poput razvoja softvera ili poreznog računovodstva), a meke su vještine temeljene na načinu na koji ih obavljate, primjerice kako se prilagođavate, surađujete ili donosite odluke. 

Tvrde su vještine često lakše definirane i mjerljivije su od onih mekih koje su prilično fleksibilne i odnose se uglavnom na vaše kognitivne sposobnosti. 

Očekivano, tehničke vještine zavladale su popisom, a pri samom vrhu nalaze se umjetna inteligencija, analitičko promišljanje, videoprodukcija, prevođenje te marketing društvenih medija. Kako bi se pojedine tvrtke istaknule, važni su im zaposlenici koji posjeduju i vještine poput novinarstva, računalne grafike i korporativne komunikacije. 

FOTO: LinkedIn Talent Blog/screenshot

No, čak i kandidati s iznimno razvijenim tvrdim vještinama trebaju meke vještine kako bi uspjeli u bilo kojoj od gore navedenih uloga. Zapravo, 57% poslodavaca smatra kako su upravo meke vještine važnije od onih tvrdih. 

Meke sposobnosti teže je procijeniti nego tehničke, ali postoje brojne taktike kako ovladati i njima. Bitno je konstantno raditi na sebi, usavršavati postojeće vještine i stvarati nove. 

Na vrhu piramide najtraženijih mekih vještina nalazi se kreativnost, što i nije tako začuđujuće. Organizacijama su potrebni inovativni ljudi koji konstantno dolaze do svježih ideja i rješenja problema. Slijede persuazija ili moć uvjeravanja, suradnja, prilagodljivost te time management ili upravljanje vremenom.

Kako biste obogatili svoje životopise i mekim i tvrdim vještinama potrebno je početi raditi na sebi već u prvim fakultetskim danima. Ako to još nije posao, neka bude volontiranje! Izbrusiti postojeće i razviti nove sposobnosti možete upravo u udruzi Studentski informativni kutak jer još kratko traje regrutacija članova. Žurno ispunite prijavu i pridružite nam se.

FOTO: UNSPLASH/LANDB