LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opuštajuće metode

OLAKŠANJE OD STRESA Iscjeljujuća moć crtanja i skiciranja

Crtanje i skiciranje postaju sve popularnije metode opuštanja, ali i ekspresije svojih misli.

Crtanje i skiciranje postaju sve popularnije metode opuštanja, ali i ekspresije svojih misli.

Crtanje je vrlo vjerojatno najstariji oblik vizualne umjetnosti – već od ranog djetinjstva djeca se izražavaju kroz crtanje. Također, vizualna umjetnost stara i do 73 000 godina može se pronaći u špiljama, piše BBC.

Umjetnici često koriste crtanje za izražavanje svojih osjećaja koje prenose u djela. Da je crtanje sve poželjnije među ljudima potvrđuje i Kraljevska škola crtanja u Londonu koja bilježi sve veću potražnju za svojim predavanjima posljednjih godina. Crtanje je doživjelo pad popularnosti oko 1970- ih godina, ali sada je opet cijenjeno.
 

Terapeutska svojstva


Crtanje je dobilo na popularnosti za vrijeme covid pandemije i karantene – Kraljevska akademija zabilježila je trostruko veći broj upisanih na online satove tijekom pandemije. Iz Akademije su to objasnili kao potrebu za ljudskim dodirom i kontaktom, odnosno ljudi nisu mogli biti u blizini drugih, pa su ih crtali. Čak su i sami studenti potvrdili da su došli tamo da uspore svoj tempo života te iskuse mentalno blagostanje.

Olakšanje donosi uzimanje olovke ili ugljena u ruke te prenošenje osjećaja na papir. Kineska umjetnica Zhang Yanzi tvrdi da umjetnost ima moć ublažiti psihološku patnju".

Nadalje, kurator izložbi Roger Malbert kaže da crteži imaju ljekovita svojstva.
 

„Crtanje vas može dovesti u kontakt sa svijetom i samim sobom, te može promijeniti način na koji vidite stvari.“ – rekao je Malbert.


Crtanje vas može odvesti na neko drugo mjesto ( u vašoj glavi), spokojno, tiho, bez stresa. Mnogi umjetnici kažu da ih crtanje potiče da grade vezu sami sa sobom, da dublje razmišljaju, promatraju osjećaje i njihovo značenje.

Stoga, ako se osjećajte kao da vam se bliži burnout, možda je vrijeme da uzmete bojice, flomastere, ugljen, tempere, pastele ili bilo što drugo, i jednostavno krenete crtati.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA