LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lijenost kao najveća mana

Oda lijenosti kroz najbizarnije primjere i priče

Različite maske lijenosti.

Različite maske lijenosti.

Lijenost. Jedan od sedam glavnih grijeha zbog kojeg ćemo se jednom figurativno i doslovno naći ispod gomile natrpanih problema, obaveza, neispunjenih obećanja od kojih ćemo opet pobjeći... jer sve to možemo sutra... nesretno i vječno sutra. No, kada prihvatimo činjenicu kako je lijenost esencijalni dio svih nas i kako ga možemo jedino ublažiti, tu počinje bitka ispunjena raspravama tko je više lijen, popraćena raznim primjerima. No, vaša se lijenost sigurno ne možete mjeriti s pričama koje slijede.

1. Rano je, prerano za život, no jedina dobra stvar je to što putujete autom (ako ste jedan od tih sretnika), a ne u tramvajskoj gužvi gdje se osjećate kao u konzervi. Tako je i ovaj student autom došao na faks, no kad je shvatio da se predavanje održava na 3. katu, a lift ne radi, okrenuo se i vratio kući. Nadamo se da se nakon toga barem naspavao. I da je lift popravljen.

2. Sigurno su vam poznati trenuci u kojima ste se već smjestili pod toplim poplunom i tonete u ugodan, dubok san, a onda shvatite kako svjetlo još uvijek gori i kako se ne radi o snu već o javi. Cilj: ugasiti svjetlo. Tako je jedan student uzeo 10 strelica za pikado i njima iz kreveta gađao prekidač. Naravno, nije pogodio nijednom, a svjetlo je tu noć ostalo ugašeno. Ako ništa drugo, barem je u to doba struja jeftinija.

3. Slijedi još jedna priča s upaljenim svjetlom, no ovdje lijenost zbilja postaje nadmoćna. Ova kreativna djevojka željela je, naravno, zaspati s ugašenim svjetlom, no da ona ne bude ta koja će ga ugasiti. Stoga je nazvala s mobitela na kućni telefon, promijenila glas i rekla svojoj majci da treba – sebe, odnosno pretvarala se kako je ona svoja prijateljica. Zatim je njezina mama došla s telefonom u sobu, a djevojka je majku, prije no što je izašla, zamolila da ugasi svjetlo. Nakon toga je ugasila i telefon i mobitel i, vjerujemo, ponosno zaspala.

4. Lijenost je najviše prisutna kada treba otvoriti knjigu ili barem pročitati naslov pa da uopće znamo što učimo. No budite ponosni što razina vaše lijenost dolazi tek do ovoga jer je u ovoj priči student proveo pola sata tražeći na torrentu PDF verziju knjige koju je ostavio u drugoj sobi. Što se tek događa kada imaju pun mjehur. 

5. Danas ljudi, pri očajavanju kako ne mogu naći onog pravog ili onu pravu, posežu za raznim mogućnostima koje internet nudi: online servisi za upoznavanje novih ljudi i potencijalnih partnera. Naprosto ingeniozno, s velikom količinom realnosti. No, jedna djevojka odlučila je to iskoristiti za neke druge svrhe i tako je, nakon što je dogovorila kavu kod sebe u stanu, zamolila Fatalnog Momka da joj usput kupi mlijeko. Nije joj bilo do druženja s njim već do žitarica. Jer... prioriteti.

6. Svi se često trudimo pred drugima koje manje znamo jesti što pristojnije, osim ako je u pitanju kebab u 5 ujutro jer vas briga i trebate uravnotežiti količinu alkohola s manjkom hrane. Također, često nam ostane neki umak na ustima koji zatim obrišemo salvetom... No, ne i genijalac u ovoj priči! Naime, on je uzeo komadić kruha, pokupio umak s usta i zatim ga pojeo. Nije to ni toliko loše, hrana se ne smije bacati, znate da će vas u suprotnom upozoravati na gladnu djecu u Africi.

Laziness, FOTO: Runsutra

7. Sa sljedećom pričom upoznate su uglavnom žene, ali i oni koji se tako osjećaju. Prije izlaska savršena šminka stajala je skladno, bile ste kraljice svijeta i Beyonce vam nije bila ni do malog prsta. No, večer kad-tad završi, jutarnji su sati i jedino o čemu razmišljate tijekom putovanja doma je topli krevet. Zatim se sjetite kako na sebi imate fasadu na kojoj bi vam pozavidjela i stara zgrada u susjedstvu, a potom zaključujete da je morate i skinuti. No, ponekad jednostavno kažemo ne i sljedećeg se dana probudimo kao Joker. Tako djevojka, kojoj se dogodilo slično, nije skinula šminku već je s njom zaspala, a drugi dan je tu istu nosila, bez skidanja. Možda zato žene tetoviraju obrve.

8. Kada zamišljamo luksuzan život, često je jedna od želja svjetlo koje radi na pljesak ruku. No, ovaj mladić možda je previše uživao u tom luksuzu pa ga je pljeskanje počelo iritirati, tako da je napravio audio snimku sebe kako plješće i preslikao je na jednu od programabilnih tipki na tipkovnici. Lijenost = kreativnost.

9. Pokloni su došli, a škara nigdje. Naravno, u tom trenutku većinu će biti briga za pristojno otvaranje poklona pa se neće potruditi ni sjetiti gdje bi mogle biti, a ni pitati sveznajuću Majku Kraljicu gdje se nalaze. No, akteri ovog članka i ovog su puta bili originalni – djevojka je umjesto škara koristila pandže svoje mačke, s obzirom na to da je plastika bila mekana, a mačka potpuno ravnodušna. 

10. Uvijek je ugodno uz ljude koji vole dobro jesti. Zašto? Zato što i mi to volimo. No, često dugo čekamo u gužvi u restoranima na hranu ili pak prođe vječnost dok konobar ne dođe do našeg stola. Zato je ovaj mladić odlučio ukucati broj restorana i nazvao ih kako bi poslali konobara nazad za njegov stol. 

11. Kupaona je mjesto gdje imamo svoj mir, gdje demoni stižu pred znak Izlaz, donosimo nevjerojatne zaključke pod tušem i prođemo sve svjetovne teme i probleme. Uglavnom, mudri smo, no, kao i Al Bundy, ovaj mladić sjedio je na WC školjci 45 minuta zato što mu se nije dalo natrag obući hlače. Nadamo se da je pritom otkrio lijek protiv nekog virusa.

12. Usisavanje. Ili će vas netko probuditi u jutarnjim satima jer smatraju kako je to savršeno vrijeme za čišćenje kuće ili ste vi ti koji trebaju spasiti svoju sobu punu prašine od najezde silnih kukaca i paukovih mreža. Mladić u ovom primjeru prihvatio je majčinu naredbu da usisa sobu, zatvorio vrata, upalio YouTube, pustio zvuk usisivača i... legao. S usisavačem pored koji je više ličio na poveći ukras u sobi, dok je majka naivno lila suze ponosnice i suze radosnice na zvuk usisivača u sinovoj sobi.

Laziness is the mother of all bad habits. But ultimately, she is a mother and we should respect her.

FOTO: LOVETHISPIC