LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Obogatila se zbog prostitucije, a prostituke je tražila i na fakultetima – evo tko je Madame Claude

Najpoznatija francuska svodnica, Madame Claude, još uvijek je predmet zgražanja, ali i divljenja. Donosimo kako je jedna kontroverzna žena s tadašnjim najmoćnijim klijentima vladala muškim svijetom u Parizu i gradila bogatstvo.

Najpoznatija francuska svodnica, Madame Claude, još uvijek je predmet zgražanja, ali i divljenja. Donosimo kako je jedna kontroverzna žena s tadašnjim najmoćnijim klijentima vladala muškim svijetom u Parizu i gradila bogatstvo.

Madame Claude rođena je 1923. godine u francuskom gradu Angersu kao Fernande Grudet. Nedugo nakon selidbe u Pariz 1953. godine, stvara poznanstva s kriminalcima te i sama ulazi u svijet prostitucije. Iako je porijeklom dolazila iz skromne obitelji, u želji za potpunom transformacijom, stvara identitet Madame Claude, žene iz navodne buržoazijske obitelji. Ova je poduzetnica ujedno tema današnjeg Petka za znatiželjne, serije članaka o raznim zanimljivim temama.

U 16. pariškom arondismanu, najbogatijem toga doba, osnovala je luksuzni bordel. Kako prenosi Culture Trip, bila je zadužena za više od 500 mladih žena, ali i nekoliko mladića, koje je birala na pariškim modnim revijama, najboljim fakultetima i izložbenim barovima. Plaćala im je poduke, putovanja, plastične operacije i tretmane, kako bi uvijek bili obrazovani i atraktivni klijentima.

Prema mnogim navodima, biti njezina prostitutka nije bilo sramotno, ali ni lako postati. Djevojke su uživale u slobodi i raznim skupocjenostima, a njezina elitna prostitucija postala je toliko tražena da je mjesečno birala po 20 novih djevojaka, a u skupini njezinih prostitutki osim modela, bile su i mnoge kćeri visokopozicioniranih dužnosnika.

Ono što joj je davalo moć, osim novca, bili su njezini klijenti – redom diplomati, političari, filmske zvijezde, glazbenici i biznismeni koji su za jednu noć bili spremni izdvojiti najmanje 10 000 franaka, što odgovara svoti od oko 11 000 kuna. Prema tvrdnjama Daily Maila, na njezinom popisu klijenata bili su i američki predsjednik John F. Kennedy, glumac Marlon Brando i libijski čelnik Muammar Al-Gaddafi.

U vremenima velikog poslovnog uspjeha, Madame Claude postala je i policijski doušnik, u nadi da će joj to osigurati zaštitu. Međutim, nakon promjene vlasti 1974. godine, njezino bogatstvo počelo je padati nakon što je zbog neplaćenog poreza kažnjena s 11 milijuna franaka.

Iako je bijegom u SAD pokušala izbjeći kaznu, 1986. godine odradila je četveromjesečnu kaznu u Francuskoj. Pokušala je ponovno oformiti posao, ali je taj pokušaj ubrzo ponovno završio zatvorskom kaznom nakon koje se povukla na Francusku rivijeru gdje je i preminula u prosincu 2015. godine.

O njezinu životu i poslovnom uspjehu snimljena su i dva istoimena filma – Madame Claude iz 1977. i 2021. godine. 70-ih godina utjelovila ju je glumica Françoise Fabian, a u novoj adaptaciji Karole Rocher. Prema riječima redateljice nove filmske verzije, Sylvie Verheyde, mnoge su je žene tada smatrale oglednim primjerkom uspjeha jedne žene u dominantno muškom svijetu.

Međutim, koliki je njezin stvarni doprinos ženskom osamostaljenju i koliki je uspjeh provesti život baziran isključivo na novcu i seksu, ostaje na svakoj modernoj ženi da zaključi, barem kroz filmske radnje. Jedno je sigurno, Madame Claude bila je inteligentna žena svoga doba, koja je dobro znala iskoristiti prilike.

FOTO: PIXABAY