LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispred svog vremena

Nevjerojatne činjenice o Marilyn Monroe

Inteligentna, osjećajna, fascinantna i fatalna, Marilyn Monroe jedna je od najvećih i najtajanstvenijih ličnosti u povijesti, čiji je život i danas obavijen velom tajni.

Inteligentna, osjećajna, fascinantna i fatalna, Marilyn Monroe jedna je od najvećih i najtajanstvenijih ličnosti u povijesti, čiji je život i danas obavijen velom tajni.

Davno ju je jazz pjevačica Ella Fitzgerald opisala kao neobičnu ženu koja je bila ispred svoga vremena, a toga nije bila svjesna. 

Inteligentna, osjećajna, fascinantna i fatalna. Osvajala je svojim šarmom, zaraznim osmijehom i ljepotom koja je oduzimala dah. Da nije preminula 1962. godine, Marilyn Monroe, rođena kao Norma Jeane Baker, dana 1. lipnja navršila bi 91 godinu. Pitanje je u kojem bi smjeru njezin život burni život išao. Što je moglo biti, ostaje enigma, kao i sama Marilyn.

Iako je njezin život bio obavijen velom tajni, ovih 14 zanimljivih činjenica znamo sa sigurnošću.

FOTO: Flickr

1. Njezin prvi brak bio je ugovoren

Još su je kao dijete selili od jedne do druge udomiteljske obitelji i k obiteljskim prijateljima. Njezina je majka bila smještena u psihijatrijsku ustanovu, a oca nikada nije upoznala jer ih je rano napustio.

Kao 15-godišnjakinja Marilyn je živjela s obiteljskom prijateljicom Grace Goddard, no obitelj se odlučila preseliti u Zapadnu Virginiju, a Marilyn nisu mogli povesti sa sobom. Trebala se udati kako je ne bi kao tinejdžerku vratili u sirotište. Obratili su se tada 20-godišnjem Jamesu Doughertyju koji je živio u susjedstvu i predložili brak.

– Bila je jako mlada, ali smo razgovarali i prilično se dobro slagali – kazao je James.

Oženili su se samo 18 dana nakon što je Marilyn napunila 16 godina. Kasnije je Jamesu njegova druga supruga zbog ljubomore zabranjivala da u kinu gleda Marilynine filmove.

2. Pričala je o sebi u trećem licu

Glumac Eli Wallach kazao je da se Marilyn često činila kao da unutar sebe ima okidač koji bi uključio i isključio Marilyn Monroe. Prisjetio se jedne večeri na Broadwayu i njihove mirne anonimne šetnje, da bi u jednom trenutku Monroe privukla veliku pozornost.

– Osjećala sam se kao Marilyn na trenutak – rekla je u tom trenutku.

Fotograf Sam Shaw često je čuo da ona sama kritizira Marilynine nastupe u filmovima ili njezine fotografije.

– To ona ne bi učinila. Marilyn bi rekla nešto drugo – govorila bi za sebe.

3. Bila je prvi izbor za film Doručak kod Tiffanyja

Truman Capote, autor istoimenog romana, zamišljao je upravo Marilyn Monroe u glavnoj ulozi u bezvremenskom klasiku Doručak kod Tiffanyja i čak je za njega odigrala dvije scene.

Capote je kazao da je Marilyn bila nevjerojatno dobra i na audiciji ga je oduševila. Na kraju je odbila ulogu zato što su njezina savjetnica i učitelj glume smatrali da to nije vrsta uloge koju bi ona trebala igrati. U svakom slučaju Capote nije bio ni najmanje oduševljen izborom Audrey Hepburn koju je odabrao Paramount zbog čega je Capote tvrdio da su ga dva puta prevarili.

4. Monroe je bilo djevojačko prezime njezine majke

Novo otkriće: Aparat koji pomaže u produljenju života


Svoje novo prezime odabrala je prema djevojačkom prezimenu svoje majke. Marilyn je svojedobno izjavila da joj je rečeno kako je na neki način povezana s predsjednikom Jamesom Monroem, no za tu tvrdnju nikada nije pronađen dokaz. Ime Marilyn izabrala je prema izvršnom direktoru kojeg je podsjećala na Marilyn Miller, glumicu koja je umrla u dobi od 37 godina (Monroe je imala 36 godina kada je umrla).

5. Voljela je intelektualce

Bila je udana za književnika Arhura Millera, što nam vjerojatno govori da je voljela intelektualce. Također, Monroe je nekad bila cimerica glumice Shelley Winters, koja je rekla da su njih dvije napravile popis ljudi s kojima su željele spavati iz zabave.

– Nitko od njih nije imao manje od 50 godina. Nikad je nisam stigla pitati koliko je toga ostvarila s liste. Na njezinu je popisu bio i Albert Einsten, a nakon njezine smrti primijetila sam na njezinom klaviru njegovu fotografiju u sivom okviru – kazala je Winters kasnije.

6. Nije bila vrsna kuharica...

Glumica Shelley Winters, nekadašnja cimerica Marilyn Monroe, također je kazala da je jednom zamolila Marilyn da opere salatu za večeru. Kad je ušla u kuhinju, vidjela je da Marilyn pere svaki list salate pojedinačno žicom za čišćenje.

7. ... no ipak se tu i tamo našla u kuhinji

Štoviše, ne samo da je tu i tamo vrijeme provodila u kuhinji već je nakon njezine smrti otkriveno nekoliko njezinih recepata. The New York Times 2010. godine uoči Dana zahvalnosti pokušao je pripremiti jelo prema njezinom receptu za punjenje purice koji se pokazao iznenađujuće zahtjevnim. Zaključili su da nije samo kuhala već je to radila pouzdano i s odličnim ukusom.

FOTO: Flickr

8. Voljela je čitati

Osim što je bila iznimno inteligentna i iako se nikad nije školovala, Marilyn je jako voljela čitati, brzo je upijala i bila je jako znatiželjna. Marilynina polica za knjige bila je zbilja impresivna. Naime, u vrijeme svoje smrti imala je više od 400 svezaka koji su uključivali i nekoliko prvih izdanja. Od tisuću snimljenih fotografija najviše je voljela one na kojima je čitala. Kada ju je redatelj jednom uhvatio kako čita mladog pjesnika Rainera Mariju Rilkea, pitao ju je kako ga je izabrala.

– Kada u noćnim satima ne znam što bih radila, idem u knjižaru Pickwick na Hollywood Boulevardu. Slučajno otvaram knjige i kada naiđem na stranicu ili odlomak koji mi se sviđa, uzimam tu knjigu, a sinoć mi se svidjela ova. Je li to loše? –

9. Pomogla je Elli Fitzgerald u glazbenoj karijeri

U to su vrijeme kružile glasine da Ella Fitzgerald ne može nastupiti u poznatom The Mocambo Clubu zbog boje kože, no prema jednom biografu, boja kože nije bila problem za vlasnika kluba Charlieja Morrisona jer su tamo već pjevale i Eartha Kitt i Dorothy Dandridge. Problem je bio to što je Morrison smatrao da Fitzgerald nije bila dovoljno glamurozna za njegove klijente i pokrovitelje. S obzirom na to da je Monroe bila velika obožavateljica Elle Fitzgerald, obećala je Morrisonu da će biti u prvom redu svake večeri ako Morrison rezervira Ellu. Jamčila je da će to značiti veliko zanimanje medija i posjetitelja. Morrison se s time složio, a Monroe se držala svoje riječi. Ella Fitzgerald kazala je da nakon toga više nikada nije morala pjevati u malim jazz klubovima.

– Bila je neobična žena, ispred svoga vremena. A ona to nije znala – rekla je Ella Fitzgerald.

10. Zapravo je bila jako sramežljiva

Glumac Don Murray šalio se da Marilyn nije mogla sastaviti dvije rečenice. Njih dvoje zajedno su glumili u filmu Bus Stop. Iako su neki to pripisivali nedostatku profesionalnosti, drugi su, uključujući Murraya, vjerovali da je bilo povezano sa živcima.

Znate li što se događa s pčelom nakon što vas ubode?


– Za nekoga koga je kamera toliko voljela, plašila se izaći pred kameru, dobila bi osip po cijelom tijelu. –

11. Njezina odjeća i danas puno vrijedi

Najskuplji komad odjeće ikad prodan bila je njezina famozna haljina od 1 267 500 dolara, koju je nosila 1962. godine kada je predsjedniku J. F. Kennedyju pjevala Happy Birthday. Također, poznata bijela haljina Seven Year Itch iz scene iz podzemne željeznice postavila je rekord: 2011. godine prodavala se za 4,6 milijuna dolara.

I ostali komadi njezine odjeće također puno vrijede; čak i Marilynine najobičnije traperice vrijede više od, primjerice, Levisovih koje mi posjedujemo. Tommy Hilfiger kupio je Marilynine traperice od Otto Preminger's River of No Return za 37 tisuća dolara i poklonio ih Britney Spears.

FOTO: Pinterest

12. Monroe i DiMaggio bili su u braku samo osam mjeseci

Marilyn Monroe bila je poznata i po burnom ljubavnom životu koji su pratile brojne afere, sve do one da je bila ljubavnica američkog predsjednika J.F. Kennedyja. Tijekom njezina života, pa čak i kasnije, veliku ulogu imao je Joe DiMaggi. Njihova je romansa bila slavna, ali zloglasna. U braku su bili samo 274 dana. Iako su mnoge stvari pridonijele razvodu, kap koja je prelila čašu bila je poznata scena iz podzemne željeznice u The Seven Year Itch,  u kojoj se suknja bijele Marilynine haljine u jednom trenutku podigla. Ta je scena snimljena ispred velikog broja novinara i promatrača, a DiMaggio je bio bijesan zato što se Marilyn toliko izlaže javnosti. Njih dvoje vodili su duge i teške svađe zbog toga, a prema nekim izvješćima, DiMaggio je postao i nasilan. Monroe je nedugo zatim podnijela zahtjev za razvod na temelju mentalne okrutnosti.

Borba je bila posve nepotrebna jer je taj dan publika bila toliko glasna da je snimka ionako bila potpuno neupotrebljiva, stoga su scenu ponovno snimali u zatvorenom i zvučno izoliranom prostoru.

13. Unatoč rastavi, DiMaggio je ostao vjeran Marilyn

DiMaggio je i dalje bio uz Marilyn kada ga je trebala, čak i onda kada je tražila bijeg kako bi se mogla barem nakratko udaljiti od Hollywooda i svjetla reflektora. Nedugo prije njezine smrti DiMaggio je prijateljima pričao da će se njih dvoje ponovno vjenčati. Kada je Marilyn umrla, on je bio zadužen za sprovod i nije dopustio da prisustvuje itko iz Hollywooda.

– Recite im da bi ona još bila živa da nije bilo njih – kazao je DiMaggio.

Također, on je 20 godina slao ruže na njezin grob dva puta tjedno.

14. Vječnost uz Marilyn Monroe

Nakon smrti Marilyn je pokopana na groblju Westwood Village Memorial Park u Los Angelesu. DiMaggio je prvi posjedovao ukopno mjesto iznad njezina groba, ali ga je prodao kada su se razveli. Kupac je bio Richard Poncher, obožavatelj koji je zatražio da ga se, kada umre, u kriptu položi naopako kako bi licem gledao u Marilyn ispod sebe. Zbilja šarmantno.

Iako se njegova supruga Elsie Poncher obvezala da će taj zahtjev ispuniti i on je tako bio pokopan, 2009. godine stavila je ukupno mjesto kraj Marilyn na prodaju na EBay za vrtoglavih 4,6 milijuna.

Hugh Hefner, vlasnik Playboya, kupio je zagrobno mjesto odmah pokraj njezinog. Iako je krasila prvu naslovnicu Playboya, njih dvoje nikada se nisu upoznali.

– Osjećam dvostruku povezanost s njom jer je bila ključ za početak Playboya – kazao je Hefner.

Kada je umrla, Truman Capote, autor romana Doručak kod Tiffanyja, napisao je da je svijet strašan ako osoba poput Marilyn nestane.

IZVOR: MENTAL FLOSS
FOTO: FLICKR