LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Verbalno nasilje

Neugodne situacije s kojima se žene suočavaju u kontaktu s muškarcima

Pojedine muškarce vodi lažno samopouzdanje i misao da su poželjni svakoj ženi koja im zapne za oko, a kada ne dobiju ono što žele, postanu verbalno agresivni i teško im je objasniti da žena ne mora nužno biti zainteresirana ako se ponaša pristojno i vodi ugodan razgovor.

Pojedine muškarce vodi lažno samopouzdanje i misao da su poželjni svakoj ženi koja im zapne za oko, a kada ne dobiju ono što žele, postanu verbalno agresivni i teško im je objasniti da žena ne mora nužno biti zainteresirana ako se ponaša pristojno i vodi ugodan razgovor.

Zlostavljanje na društvenim mrežama, na ulici i u javnosti nesretni je dio života mnogih žena koji kulminira dolaskom toplijeg vremena. Ljeti nismo zabundani u kaputima i šalovima, već smo u prikladnijoj odjeći koja otkriva ramena, noge i vrat pa tako žene često budu žrtve neukusnih komentara pojedinih muškaraca, koji sve objašnjavaju površnom i poražavajućom tezom – da same izazivaju nevolje.

Time se žene stavlja u tešku situaciju i zbog toga se osjećaju nelagodno dok se znoje ispod velikog sloja odjeće, a sve kako bi izbjegle pozornost takvog tipa muškarca – neugodne, seksističke komentare, dobacivanja, različite vrste zlostavljanja i uvreda na temelju fizičkog izgleda. Istraživanja su pokazala da se žene ne opterećuju zbog onoga što nose, već upravo zbog muških stavova i nastrljivosti, piše The Independent.

No promjena odjeće nije jedini problem koji izaziva takav stav nekih muškaraca. Primjerice, kada se nabacuju ženama, mnogi muškarci neće odustati osim ako one ne kažu da su zauzete, makar danas čak ni to nije prepreka. Čak i oni koji su u vezama ili u nekoj drugoj vrsti romantičnog odnosa s grčem to spominju, što je objasnila jedna djevojka tijekom rasprave na Redditu:

– Kad god razgovaram s momkom, uvijek sam itekako svjesna da trebam pripaziti kada ću spomenuti da imam nekog. Ako je prebrzo, onda će ispasti kao da ne možemo voditi normalan razgovor jer ja odmah pomislim da mi se nabacuje. Ako prekasno spomenem da imam dečka, nazivaju me navlakušom – kazala je djevojka.

Međutim, često, čak i nakon što kažu da su u vezi ili na ruci imaju prsten, neki muškarci i dalje ustraju jer ih, kako smatraju žene, privlači zabranjeno voće i sve što im predstavlja svojevrsni izazov.

Drugu godinu zaredom otvoren natječaj za poticanje izvrsnosti žena u digitalnim tehnologijama


IZVOR: Pinterest

Sljedeća dilema vezana je uz neslužbeni razgovor tijekom kojeg neki muškarci prijateljski stav često pogrešno protumače kao flert. Iz tog se razloga razgovor često mora voditi s posebnom opreznošću kako osoba ne bi ispala previše pričljiva i ljubazna ili pak previše nepristojna jer muškarci to mogu shvatiti kao drugačiju vrstu simpatije.

– Toliko su puta, samo zato što sam bila ljubazna i pristojna, pomislili da pokazujem zanimanje za nekog muškarca, a bila je riječ o pukom bontonu. Nakon što bih odbila poziv van, ispitivali bi me zašto sam ih dosad navlačila i potom razgovor završili uvredama na moj račun. Kako me takvo ponašanje čini lošom osobom? – zapitala se djvojka te dodala da su ovdje na posebnoj meti konobarice kojima je posao da budu ljubazne i pristupačne, no pojedinim muškarcima ni to nije jasno.

Mnoge su se žene u raspravi složile da već sam osmijeh ponekad šalje krivu poruku.

– Ako ste razgovorljivi i pristupačni, vi, prema njihovu mišljenju, s njima koketirate i navlačite ih. No ako kratko odgovarate i niste zainteresirani za razgovor, nazivaju vas ku*kom. Čini se da ne možemo naći ravnotežu – istaknula je jedna tinejdžerka u raspravi.

Nemate ideju za poklon za Dan žena? Evo rješenja!


FOTO: Pexels

No s drugim tipom muškaraca žene se bore kada su zbilja zainteresirane. Tada trebaju biti i više nego očite kako bi muškarcu dale znak da im se sviđa. Jedna je žena rekla da je jedan od dobrih trikova laganje o godinama. Kažu da su ih, kada su dodale nekoliko godina više, muškarci tretirali s većim poštovanjem i bez neumjesnih komentara i tada se njihova ploča mijenja, kao po svojevrsnoj šabloni kako se prema kojoj ženi odnositi, na što utječe puno faktora – od godina pa sve do stupnja obrazovanja.

Minsko su polje i društveni mediji koji polako uzimaju maha kada je riječ o vezama, zbog čega su postali novo mjesto flerta raznim aplikacijama. Također, osoba više nema privatnosti jer se puno informacija o nekome može saznati pogledom na profil. Žene su se susretale s raznim neugodnim ponudama i načinom komunikacije preko društvenih mreža, o čemu su i same svjedočile.

– Shvatila sam da ako nekom muškarcu pristojno odgovorim na poruku, neće me ostaviti na miru, naprotiv, pojavit će se svakih nekoliko mjeseci ne bi li ponovno pokušao započeti razgovor. Isprva su pristojni, a potom postanu neugodni, posebno ako im ne odgovaram duže vrijeme – rekla je jedna od žena.

Naravno, riječ je o pojedinim muškarcima koje jednostavno vodi lažno samopouzdanje i misao da su poželjni svakoj ženi koja im zapne za oko, a kada ne dobiju ono što žele, postanu verbalno agresivni i teško im je objasniti da žena ne mora nužno biti zainteresirana ako se ponaša pristojno i vodi ugodan razgovor.

IZVOR: THE INDEPENDENT
FOTO: WIKIMEDIA