LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet društvenih mreža

Načini uklanjanja neželjenog sadržaja s Facebooka

Donosimo vam nekoliko savjeta za uspješno izbjegavanje neželjenih objava na Facebooku. Moguće je sakriti objave određene osobe, odgoditi ih na 30 dana te upravljati objavama određene grupe ili stranice bez blokiranja, kao i predahnuti.

Donosimo vam nekoliko savjeta za uspješno izbjegavanje neželjenih objava na Facebooku. Moguće je sakriti objave određene osobe, odgoditi ih na 30 dana te upravljati objavama određene grupe ili stranice bez blokiranja, kao i predahnuti.

Facebook je unazad nekoliko godina društvena mreža koju rijetko tko ne koristi. U današnje vrijeme prisiljeni ste imati profil na njemu iz više razloga, čak i ako biste ga najradije dekativirali. Primjerice, veliki broj studenata ili radnika danas koristi Facebook grupe za bržu i jednostavniju komunikaciju pa biste tako ostali bez informacija ako biste dekativirali svoj profil. Neki, naravno, nađu način da bez Facebook profila ostanu u tijeku s informacijama koje njihove kolege objavljuju, ali vjerujemo da većina ipak ostane u online svijetu.

Međutim, među brojnim informacijama i obavijestima koje vam pruža ova društvena mreža veliki je broj onih koje vas ne zanimaju i ne želite ih gledati. Na vašu sreću, u današnje vrijeme moguće je kontrolirati što ćete vidjeti na svojem News feedu te čije objave ne želite viđati bez da to itko primijeti. Moguće je sakriti objave određene osobe, odgoditi ih na 30 dana te upravljati objavama određene grupe ili stranice bez blokiranja, kao i predahnuti.

Odgađanje objava neke osobe, grupe ili stranice

Ako vam određena osoba, grupa ili stranica u jednom vremenskom periodu dosađuje, jednostavno ju odgodite. Ova opcija nije ništa kompliciranija od odgađanja alarma s čime vjerujemo da imate i više nego dovoljno iskustva, osobito ako ste studenti. Odgoda traje 30 dana, a nažalost moguće ju je učiniti samo na News feedu, a ne i direktno na stranici, grupi ili profilu, što vjerujemo da neće biti preveliki problem jer objave te osobe ionako prevladavaju na vašoj naslovnici. Dakle, kada naiđete na objavu te osobe, grupe ili stranice koju želite odgoditi, jednostavno kliknite na izbornik (fotografija lijevo). Tada će vam se prikazati nekoliko opcija, a vi kliknite na onu gdje piše Odgodite [ime osobe/grupe/stranice] na 30 dana (fotografija desno) i to je to. Ako naiđete na objavu jedne grupe na određenu stranicu, a želite odgoditi i jedno i drugo, tada ćete osim prethodno objašnjenog koraka stisnuti i opciju Pogledajte više te potom ponovno kliknuti na odgodu. Moguće je i u potpunosti prestati pratiti objave neke osobe, grupe ili stranice klikom na opciju Sakrij sve od [ime i prezime], kao što je prikazano na slici desno u plavom pravokutniku.

Odgoda objave jedne osobe, grupe ili stranice; IZVOR: Studentski.hr

Unfollow opcija

Odgoda objava neke osobe dobra je opcija ako vam ta osoba nije prijatelj na Facebooku jer u tom slučaju nemate mogućnost prestanka praćenja te osobe. Kada vam je neka osoba prijatelj ili vam se sviđa određena stranica, odnosno član ste neke grupe, tada imate mogućnost unfollow opcijeAko koristite računalo, jednostavno posjetite profil te grupe te kliknite na kategoriju Vi ste član gdje će vam se pojaviti opcija Prestani pratiti grupu. Ako koristite Facebook mobilnu aplikaciju, u grupi kliknite na kategoriju Pridružuje se gdje će vam se također pojaviti opcija Prestani pratiti ili na kategoriju Info gdje ćete to moći napraviti klikom na opciju Prestani pratiti grupu. Ako je riječ o stranici, odite na profil stranice, zatim kliknite na izbornik gdje će vam jedna od kategorija biti Pratim, na koju također trebate kliknuti, te nakon toga na opciju Prestani pratiti. Ukoliko želite prestati pratiti nekoga od prijatelja, odite na profil te osobe pa kliknite na kategoriju Prijatelji te potom na opciju Prestani pratiti ako koristite mobilnu aplikaciju. Možete kliknuti i na kategoriju Prikaži prvo ili Uobičajeno te onda na opciju Prestani pratiti.  Korištenje Facebooka na pregledniku zahtijeva nešto drugačiji postupak unfollowa. Naime, posjetite profil osobe koju ne želite više pratiti te potom kliknite kategoriju Prikaži prvo, odnosno Uobičajeno, ovisno o tome što vam je trenutno uključeno, a onda jednostavno kliknite na Prestani pratiti [ime i prezime osobe].

Unfollow jedne osobe; IZVOR: Studentski.hr

Unfollow grupe; IZVOR: Studentski.hr

Unfollow stranice; IZVOR: Studentski.hr

Opcija Predahnite

Ograničite objave određene osobe tako da odete na profil te osobe, potom kliknete na kategoriju Prijatelji, kao što je navedeno u prethodnom odlomku, te potom kliknite na opciju Predahnite. Otvorit će vam se prozor s informacijama o ovoj opciji, odnosno onome što ona pruža, kao i opcija Pogledajte mogućnosti na koju trebate kliknuti. Nakon što kliknete na tu opciju, moći ćete izabrati želite li viđati objave te osobe bilo gdje na Facebooku ili ih želite ograničiti, što znači da objave te osobe neće biti prikazivane u Novostima, kao ni objave na kojima je ta osoba označena.

Facebook opcija Predahnite; IZVOR: Studentski.hr

FOTO: STUDENTSKI.HR