LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tips&Tricks

Na jednostavan način možete spasiti odjeću koja se skupila u pranju, evo i kako

Donosimo niz savjeta pomoću kojih ćete ponovno moći obući odjeću koja se skupila u pranju.

Donosimo niz savjeta pomoću kojih ćete ponovno moći obući odjeću koja se skupila u pranju.

Bez obzira jeste li brucoš koji uči sam prati svoju odjeću ili ste student završnih godina koji bez imalo entuzijazma baca odjeću u perilicu ne vodeći previše računa o tome hoće li izaći u jednakoj veličini i jednake boje kao kad ste ju ubacili, kada se nakon pranja dogode neplanirane stvari, kao što je džemper 3 broja manji, dobro dođu savjeti pomoću kojih ćemo spasiti stvar.
 

Kako razvući odjeću koja se skupila u pranju?


Ako se vaša odjeća skupila u pranju, ne morate ju nužno odmah baciti u smeće. Jednostavnom procedurom, prema savjetu sa stranice wikiHow koristeći regenerator ili šampon za bebe možete ju vratiti u prijašnje stanje, ili barem nečemu nalik tome. 

1. Umivaonik napunite mlakom vodom

Umivaonik, posudu ili kadu napunite s oko 950 mL mlake vode. Voda treba biti sobne temperature ili viša kako bi se vlakna opustila, no voda ne smije biti ni hladna ni vruća.

2. U vodu ulijte oko 15 mL šampona za bebe ili regenerator za kosu

Šampon za bebe bolji je izbor od regeneratora jer će odjeća biti mekša, a nećete pogriješiti ni ako ubacite malo više šampona od navedenih 15 mL.

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto3. Namačite odjeću oko 30 minuta

Odjeću je potrebno namakati u mlakoj vodi barem 30 minuta, pa, ako se voda u međuvremenu ohladila, ispraznite umivaonik ili posudu i ponovno ulijte vodu i šampon. Iako nije neophodno, možete je lagano rastezati dok se namače. 

4. Na ravno položen ručnik stavite odjevni predmet 

Stavite odjevni predmet na ručnik, no nemojte ispirati šampon. Zajedno s ručnikom zarolajte odjeću i lagano ju pritišćite kako bi ručnik upio prekomjernu vlagu. Sve skupa ostavite neka stoji barem 10 minuta, ali ne puno duže kako se vlakna ne bi ponovno stisnula i kako odjevni predmet ne bi bilo teško rastezati.

5. Rukom razvlačite odjeću

Kako se pametno pakirati za ljeto?


Sada je na red došlo razvlačenje odjeće kako biste ju doveli u veličinu koju želite. Maknite majicu s mokrog ručnika i položite na drugi suhi, čisti ručnik i zatim ju lagano i nježno razvlačite rukom. 

6. Stavite teške predmete na odjeću

Kada ste je rastegnuli do željene veličine, na odjeću stavite knjige ili druge teške predmete koji će je držati u obliku u kojem se nalazi nakon razvlačenja sve dok se ne osuši. Ako je odjeća u stvarno lošem stanju, ponovite postupak razvlačenja otprilike svakih 30 minuta.

7. Isperite šampon

Ako želite, ručno isperite odjeću zbog šampona koji je ostao neispran iako to nije nužno.

Vaša bi odjeća nakon ovoga trebala biti nešto rastegnutija, ali ako to nije slučaj, možete ponoviti postupak više puta. Proceduru možete pogledati i u videu u nastavku.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante


 
FOTO: PIXABAY