LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obilježavanje važnih datuma

Medžunarodni dan pisnemosti i ostali dani u rujnu

I sljedeći mjesec obilježite jedan dan po vlastitom izboru. Pročitajte što vam donosi rujan.

I sljedeći mjesec obilježite jedan dan po vlastitom izboru. Pročitajte što vam donosi rujan.

Stiže i rujan, a s njime se i ljeto približilo kraju te se mnogi od nas vraćaju svojim obvezama. Ovaj nam mjesec, kao i kolovoz, donosi važne i zanimljive dane koje vrijedi zapamtiti i obilježiti. 

Dan piva i drugi međunarodni dani u kolovozu

Prvi dan koji ćemo obilježiti u rujnu Međunarodni je dan pismenosti. Stopa pismenosti u svijetu i dalje je vrlo niska. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2013. godine u svijetu je 757 milijuna nepismenih osoba starijih od 15 godina. Obilježite 8. rujna na prigodan način. Prolistajte pravopis, gramatiku ili pročitajte članak o načinima smanjivanja pogrešaka u pisanim radovima.

Jedan zaista važan datum jest 10. rujna kada se obilježava Svjetski dan prevencije samoubojstava. Treba svakodnevno raditi na podizanju svijesti o ovom ozbiljnom problemu jer se prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje kako u svijetu svakih 40 sekundi netko počini samoubojstvo.

Međunarodni dan demokracije obilježava se 15. rujna u mnogim državama svijeta. Riječ demokracija dolazi iz grčkoga te doslovno znači vladavina naroda.

Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?


Dan nakon, 16. rujna, obilježava se Međunarodni dan zaštite ozonskoga omotača. To je dan na koji bismo svi trebali osvijestiti njegovu važnost za život na Zemlji te uložiti sve napore kako bismo ga što više uspjeli zaštititi.

Međunarodni dan mira obilježava se 21. rujna kako bi se jačao ideal mira među svim narodima i državama. 22. rujna Europski je dan bez automobila, a ovim putem pozivamo i vas da ga na jednostavan način obilježite – prošećite do fakulteta ili posla, a ključeve od automobila ostavite kod kuće.

Ako volite učiti strane jezike i fascinirani ste jezičnom raznolikosti, 26. rujna posebno je zanimljiv datum za vas. Na taj se dan obilježava Europski dan jezika. Engleski, španjolski, japanski, kineski... Na ovaj dan naučite barem nekoliko riječi nekog stranog jezika.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


Turizam ima veliku važnost i izrazito je razgranat u našoj zemlji. Dan posvećen ovoj djelatnosti obilježava se 27. rujna.

Dan nakon, 28. rujna, posvećen je dvama svjetskim danima – Svjetskom danu bjesnoće i Svjetskom danu srca. Iako se bjesnoća može spriječiti, i danas mnogo ljudi umire upravo od nje, stoga brojne inicijative rade na informiranju građana te njezinoj prevenciji.

Nadamo se kako ćete i ovaj mjesec obilježiti neki od navedenih datuma barem detaljnijim informiranjem kako biste stekli nova saznanja i korisne informacije.

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme


Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: UNSPLASH