LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Madame Tussauds: manje poznate činjenice o poznatom muzeju

Doznajte nevjerojatnu priču iza slavnog muzeja i žene koja ga je osnovala.

Doznajte nevjerojatnu priču iza slavnog muzeja i žene koja ga je osnovala.

Muzej voštanih figura Madame Tussauds, smješten u londonskoj ulici Baker Street, i danas privlači pažnju mnogih posjetitelja iz raznih zemalja te je, stoga, tema današnje serije članaka Petak za znatiželjne u sklopu koje se bavimo raznim zanimljivim temama.

Osnovala ga je Marie Tussaud, rođena Grosholtz, 1835. godine. Glavna atrakcija prvih postava u njenom muzeju bila je tzv. Chamber of horrors, izložba voštanih figura ozloglašenih i slavnih serijskih ubojica i ostalih značajnih povijesnih ličnosti. Ovaj dio izložbe uključivao je i figure žrtava Francuske revolucije.

Marie Tussaud rođena je u Strassbourgu u Francuskoj 1. prosinca 1761. Njezin otac Joseph Grosholtz poginuo je u Sedmogodišnjem ratu prije njenog rođenja. Kada je Marie imala šest godina njena majka, Anne-Marie Walder, odvela ju je u Bern u Švicarskoj, gdje je dobila posao kao kućepaziteljica u kući doktora  Philippea Curtiusa. Curtius i Marie razvili su blisku vezu, pa ga je ona nazivala ujakom. Curtius je bio i veoma vješt kipar u vosku, pa je svu svoju vještinu prenio i na malenu i talentiranu Marie. 1777. godine, sa samo 16 godina, Marie je izradila svoju prvu voštanu figuru, francuskog filozofa Voltairea. Od 1780. do Revolucije 1789. godine izradila je figure mnogih poznatih ličnosti, poput Jean-Jacquesa Rousseaua, Benjamina Franklina i drugih.

Tijekom Francuske revolucije Tussaud je smatrana kraljevskim simpatizerom pa je uhićena zajedno sa drugim osobama koje su smatrane pristašama monarhije. Trebala je biti pogubljena giljotinom, no u zadnji čas spašena je, kako je sama rekla, intervencijom Collot d'Herboisa. Nakon puštanja iz tamnice, pričala je kako je bila zaposlena na izradi posmrtnih maski slavnih žrtava Revolucije, uključujući i kralja Luja XVI, Mariju Antoanetu, princezu De Lamballe, Jean-Paul Marata i Robespierrea. Nakon Curtiusove smrti 1794. godine Marie je naslijedila njegovu kolekciju voštanih djela. 1795. godine udala se za inženjera Françoisa Tussauda sa kojim je imala troje djece, kćer koja je umrla pri rođenju, te dvojicu sinova, Josepha i Françoisa.

1802. godine Tussaud je otišla u London sa sinom Josephom kako bi predstavila svoju kolekciju portreta. No, zbog izbijanja Napoleonskih ratova nisu se mogli vratiti u Francusku, pa su ostali na britanskom otočju i putovali prikazujući svoju zbirku zainteresiranim posjetiteljima. Marie će se ponovno ujediniti sa svojim drugim sinom tek 1822. godine, kada se François pridružio obiteljskom poslu. Njezin muž je ostao u Francuskoj i par se nikada više nije susreo.

Nakon 33 godine putovanja Britanijom, 1835. godine, obitelj se odlučila skrasiti u Londonu i otvoriti stalni muzej u ulici Baker. 1838. objavila je svoje memoare, a 1842. izradila je svoj autoportret koji i danas stoji nad ulazom u muzej. Umrla je u snu, 16. travnja 1850. godine u dobi od 88 godina. Vođenje muzeja preuzeo je Mariein sin François.

Muzej Madame Tussauds je danas iznimna turistička atrakcija u Londonu, s ograncima u mnogim svjetskim gradovima, od Istanbula i Pekinga, do Sydneya i Las Vegasa.

FOTO: PIXABAY