LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivo otkriće

Ljubav prema crnoj kavi i čokoladi genetski je određena

Ako ste se pitali zašto volite crnu kavu i čokoladu, znanstvenici imaju odgovor.

Ako ste se pitali zašto volite crnu kavu i čokoladu, znanstvenici imaju odgovor.

Prema novom istraživanju, oni koji vole crnu kavu i tamnu čokoladu imaju tu preferenciju zapisanu u genima. Istraživanje je provela znanstvenica Marilyn Cornelis, profesorica medicine na fakultetu Feinberg, prenosi CNN.

Cornelis kaže da joj je istraživanje kave interes i hobi: naime, prema istraživanjima, oni koji popiju 3 do 5 šalica kave dnevno smanjuju rizik od bolesti srca, dijabetesa drugog tipa, Parkinsonove bolesti i raka.

Ipak, da bi se ostvarili ovi pozitivni učinci, ne smijemo u kavu dodavati šećer, mlijeko i arome od kojih se možemo udebljati. Crna kava sama po sebi nema kalorija, ali ih dodavanjem aromata brzo možemo nakupiti.

Što se tiče genetske povezanosti, Cornelis kaže da ljudi koji imaju genetsku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina vole gorku kavu, za razliku od onih koji vole vrhnje i šećer. Ista razlika postoji i između ljubitelja crne i mliječne čokolade.

Tamna čokolada također je povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i dijabetesa, ali je vrlo kalorična pa a njom ne treba pretjerivati.
FOTO: PIXABAY