LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što nosimo na plažu?

Lagano štivo za uživanje na plaži

Donosimo vam preporuku za pet knjiga koje ćete lagano čitati odmarajući na plaži.

Donosimo vam preporuku za pet knjiga koje ćete lagano čitati odmarajući na plaži.

Ima li što ljepše od odmaranja na plaži, uz šum mora i sunce koje vas lagano grije? Jedino što nedostaje za potpuno opuštanje je dobra knjiga uz koju ćete se u potpunosti prepustiti svim čarima godišnjeg odmora.

U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga štiva za uživanje na plaži.

JEDI, MOLI, VOLI - Elizabeth Gilbert


Kultni klasik uz koji ćete se opustiti i nakratko, zajedno s autoricom, proputovati svijet.  U Jedi, moli, voli autorica nam kazuje svoju priču o tome kako je napustila taj naizgled savršen život pun sreće i uspjeha i krenula istražiti što zapravo ona želi u životu i što nju čini sretnom. Godinu dana provela je u tri zemlje i upoznavala njihovu kulturu, način življenja i vjerovanja. U Italiji otkriva kako se prepustiti užitku, u ašramu u Indiji uči kako uroniti u život i prepustiti se nečem moćnijem od sebe, a na otoku Baliju uviđa kako pronaći ravnotežu između zemaljskih užitaka i onoga duhovnog u nama. Životna priča Elizabeth Gilbert nadahnula je mnoge žene da donesu odluke koje će im promijeniti život, a autorica je postala primjer žene koja je sposobna provesti istinske promjene u svom životu.

ANKORANA

Zamislite da od života nemate nikakvih velikih očekivanja, da se nikad ne žurite, da dugo žvačete ručkove, pomažete tanjur kruhom kad završite. Zamislite da živite negdje kraj mora, da plivate, šetate s rukama prekriženim na leđima, da imate brod. Zamislite da živite u Dalmaciji, zarobljeni u ljetnom danu. Ako vam je život trenutno potpuna suprotnost opisanom i to vam je teško zamisliti, u rukama držite zbirku pjesama koja će vam pomoći. Život ovim pjesmama opjevan, jednostavan je život. Banalan kao ljetni dan u kojem ništa posebno ne radite, ali svejedno u njemu uživate. Pjesme su zbog lakšeg snalaženja podijeljene u tri dijela. Prvi dio čine pjesme napisane uz more, pejzažne, kako kažu djeca u školi, vezane uz Dalmaciju i sve njeno fizičko. Drugi dio čine pjesme napisane u kužini, centru kuće, a pisala ih je žena o sebi, djeci i obitelji. Treći su pak dio pjesme napisane uz kantunal, u krevetu, i one govore o onome o čemu ne govorimo svakome i svugdje – o ženskom i muškom. Jezik zbirke razumjet će svi, i oni koji ne govore ovim dijalektom, jer moraju. Drugačije napisati ove pjesme bilo bi nepošteno – kako pisati o Dalmaciji ako ne na dalmatinskom - piše u sažetku knjige.

OVO VRIJEME SADA - Semezedin Mehmedović

Knjiga spojena od raznih priča - prošlih, sadašnjih i budućih događaja. Autor rekonstruira svoja sjećanja, piše o doživljajima iz svoga života, o prijateljima, o ljubavima. Ovo je zbirka koja se čita u jednom dahu.

SLUČAJNI CIMERI - Beth O'Leary

Leon Twomey radi noćne smjene kao bolničar i potreban mu je dodatni novac pa pronalazi savršeno rješenje: iznajmit će noću svoj jednosobni stan, dok će on u stanu boraviti tijekom dana.

Za Tiffy, koja hitno mora pronaći što jeftiniji stan, to je idealno rješenje jer je ionako cijeli dan na poslu. No budući da se nikada ne susreći, Tiffy i Leon međusobno komuniciraju porukama koje ostavljaju posvuda po stanu.

I dok jedno drugome kroz poruke otkrivaju sve više o sebi, svojim otkačenim prijateljima, zahtjevnim klijentima ili bratu koji se nalazi u zatvoru, Tiffy i Leon otkrit će da ih povezuje mnogo više od cimerskih poruka i da prestaju vrijediti ona pravila koja su postavili na početku ugovora o najmu - stoji u opisu knjige. Ovo je savršeno štivo za sve one koji uživaju čitajući romane.

NA PUTU PREMA SEBI - Katarina Marjanović

Mlada hrvatska nada književnosti, Katarina Marjanović u svojoj prvoj knjizi Na putu prema sebi skupila je svoje misli, priče koje su je kroz život pratile i na pitak, stvaran, zanimljiv i nerijetko duhovit način opisala ono što svi osjećamo - radosti, tuge, strahove, zanose, ambicije, ljubavi, odlaske i dolaske.
FOTO: UNSPLASH