LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

La La Land: u očima ti vidim samo zvjezdani sjaj

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam filmove: „La La Land”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam filmove: „La La Land”.

Svi jurimo za snovima, idealima i željama, a put do njih nije posut laticama cvijeća. Bar ne svima.

 

Osnovne informacije: La La Land, 2016., 2h 8min, američki romantični mjuzikl, IMBD ocjena 8/10


Čisto da znaš o čemu se radi: Radnja filma smještena je u suvremeni Los Angeles, no ozračje podsjeća na zlatnu eru Hollywooda, a prati mladu ambicioznu glumicu Miju (Emma Stone) te jazz pijanista Sebastiana (Ryan Gosling). Spaja ih zajednička želja da rade ono što vole. Ali kako uspjeh raste, suočeni su s odlukama koje počinju rušiti krhko tkivo njihove ljubavne veze, a snovi za koje su se toliko trudili održati jedno u drugom prijete im da ih rastrgnu.

Zašto sam tako šturo napisala radnju? Jer bilo bi bezobrazno spojlati bilo koji dio radnje i tako pokvariti sve čari ovo filma. Iako je obilježio dodjelu Oscara 2017. godine zbog pogreške prilikom čitanja dobitnika, u dvanaest nominacija odnosi pak pet kipića. Nisam veliki fan romantike, niti sam ljubitelj mjuzikla, ali La La Land mi je prodao sve što je trebao. Šarmantno poput maglovitog svijeta mašte u kojem se snovi ostvaruju, no kako se film približavao kraju likovi su se počeli suočavati sa stvarnim životnim problemima s kombinacijom jazz glazbe. Kraj je drugačiji, no ostavlja te s osmijehom.

Emma Stone je u ovom filmu zasjala poput dijamanta, kombinirajući najbolju glumu, prekrasan izgled i šarmantan lik. Mislim da se nije mogao odabrati netko bolji za ovaj film od Emme i Ryana. Zajedno na velikom platnu, ovaj par djeluje toliko prirodno i opušteno, tako da je nemoguće ne zaljubiti se u njihove likove i povezati se s njihovim osjećajima. I u plesačkim i pjevačkim dijelovima, a pogotovo u glumačkim, dvojac je briljirao. I kemija je tu, taman toliko da ovakvi filmovi funkcioniraju. Njihov zajednički nastup odveo je moje srce u daleke galaksije stotinu puta, to mi je bilo tako očaravajuće, lepršavo i posebno. Čak mi je i otvorilo neka nova vrata u mislima. Glazba je cijelo vrijeme bila tako ugodna. Još mi se svidio i John Legend kao glazbenik Keith, baš se uklopio u cijelu ovu priču.

Uz skoro pa i klasično očekivanu ljubavnu priču, tu je i životna, suočavanje s izazovima, sa svojim snovima i svijetom. Kroz interpretacije likova možeš reći točno što oni osjećaju kroz osobne i međusobne sukobe. Kako film ide dalje, sve se razvija drugačije i jedinstveno. Prostor između snova i stvarnosti La La Landa je toliko dobro napravljen da se ponekad i ne vidi razlika. Vrlo je realističan, nisu svima život savršeni kao u bajkama niti svatko ima priliku ostvari baš svaki svoj san. Bilježi poteškoće i izazove u odnosima, daje radost, ljubav, inspiraciju, nova iskustva i zadovoljstvo, s druge strane i tugu, nesigurnost, neizvjesnost, iscrpljujući napore.

Na platnu je prikazana raskošnija produkcija, kao i holivudska tematika; lijepa priča i omiljeni glumački par. Dao je osjećaj da more može biti i slatko, a pjesme, ples i ljubav mogu vratiti osmijeh na lice.

A kakav je film iz meni dragih, a tebi tuđih očiju:

„U početku mi je bilo dosadno jer nisam fan ovakih filmova plus cijeli film ima manje dijaloga, a više plesa i glazbe, ali je najveća romansa koju sam ikada vidjela. Od svega, moj je omiljeni dio prilično netipičan kraj za ovakve vrste filmova.“  

Sanja, 23

„Snimanje je bilo izvrsno u kombinaciji s plesom, glazbom i postavom svake scene. Sve to zajedno stvorilo je zapanjujuću romansu koja zaslužuje sve pohvale. A tek ludi noćni ples!“

Maja, 25

Naposljetku, u svojoj srži, to je romansa za našu generaciju. Nemoj se igrati sa željama; stvarno se mora paziti što zaželiš jer se to i ostvaruje. Ja bih ti sad ispričala sve o ovom filmu, pa zato završavam ovdje. Sebastian i Mia ostvarili su svoje snove, ali to ih je koštalo, kao i sve u životu. Usprkos svemu, na kraju filma uhvatila sam se kako pjevušim. I u tom trenutku je sve oko mene djelovalo malo čarobnije.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA