LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Recept za slatkoljupce

Kuhajte sa Studentskim: zdravi čokoladni kolačići

Donosimo recept za zdrave kolačiće kojima nitko ne može odoljeti.

Donosimo recept za zdrave kolačiće kojima nitko ne može odoljeti.

Ako ste jedna od onih osoba koje jednostavnu ne mogu odoljeti slasticama, iako nakon toga osjećaju grižnju savjesti, donosimo odlične vijesti. Otkrivamo recept za zdrave browniese koji će vam ubiti želju za slatkim, a pri tome neće naškoditi vašem zdravlju. Recept nije prihvatljiv uobičajenom studentskom budžetu, ali sigurno ćete si ga moći priuštiti u posebnim prigodama, kao što su rođendan ili položeni ispit, odnosno kao utjehu za one manje uspješne ispite.

Sastojci:

  • 20-25 datulja bez koštica

  • 2-4 žlice otopljenoga kokosovog ulja

  • 30-ak mL vode

  • 1/2 šalice badema, lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova

  • 1/2 šalice (50 g) kakaa u prahu

  • 1/3 šalice (50 g) nasjeckane čokolade sa 70% kakaa

  • malo soli.

Priprema: 

Prije nego što počnete praviti kolačiće, imajte na umu da količina sastojaka ne mora nužno biti onolika koliko je napisano, već trebate postepeno dodavati i promatrati teksturu.

Prije početka pripreme browniesa namačite datulje u vodi 10-ak minuta i zatim ih ocijedite. Prvi je korak da u sjeckalicu dodate datulje, vodu i kokosovo ulje. U sjeckalici trebate usitnjavati sastojke dok ne dobijete glatku teksturu, a bitno je naglasiti da korištenje blendera ovdje nije dobar izbor, pa ako nemate sjeckalicu, ovaj dio slobodno odradite ručno. Datulje umjesto sjeckalicom možete zgnječiti i vilicom.

Kada ste dobili smjesu dobre teksture, dodajte orašaste plodove i sol, zatim dalje usitnjavajte, a dijelove orašastih plodova slobodno ostavite malo krupnije nasječene. Ako radite ručno, orašaste plodove prije dodavanja u smjesu prvo dobro usitnite.

Nakon što ste umiješali sve ranije spomenute sastojke, dodajte kakaov prah i komadiće čokolade te sve ručno miješajte žlicom. Smjesu istresite u posudu u kojoj ćete peći, rasporedite ravnomjerno i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Dobivene kolačiće ukrasite po želji

FOTO: STUDENTSKI.HR