LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Druga strana novih financijskih trendova

Kriptovalute i okoliš: Visoka ekološka cijena novih digitalnih valuta

Mnogi zagovornici reći će kako su kriptovalute budućnost financijskog poslovanja. No, one dolaze s mnogim problemima koje treba razriješiti, među njima i njihov pogubni utjecaj na okoliš.

Mnogi zagovornici reći će kako su kriptovalute budućnost financijskog poslovanja. No, one dolaze s mnogim problemima koje treba razriješiti, među njima i njihov pogubni utjecaj na okoliš.

Kriptovalute su posljednjih godina postale pravi financijski fenomen koji je preokrenuo način na koji razmišljamo o novcu. Mnogi investitori ne mogu prestati pričati o njima, osobito o Bitcoinu, najpoznatijoj u moru kriptovaluta poput Etheriuma, Dogecoina i sličnih. Kriptovalute su bazirane na decentraliziranom sustavu vođenja transakcija zvanom Blockchain zbog čega ih je teško pratiti. To je privlačno investitorima jer su brige o očuvanju privatnosti i povjerljivosti gurnute u prvi plan razvojem interneta i modernih tehnologija.

Upravo su zbog anonimnosti, decentraliziranosti i dostupnosti kriptovalute postale toliko privlačne ne samo velikim financijskim igračima, već i običnim ljudima koji su htjeli uložiti svoj novac i zaraditi. To je dovelo do ogromnog, ponekad i eksponencijalnog rasta vrijednosti pojedinih kriptovaluta, posebice Bitcoina.

S obzirom na sve navedene pogodnosti, mnogi su ostali šokirani kada je u svibnju Elon Musk, poduzetnik i dotadašnji veliki zagovaratelj Bitcoina, na svom Twitter profilu objavio kako njegova tvrtka Tesla neće više primati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za svoje automobile. Kao razlog za tu odluku naveo je zabrinutost zbog destruktivnog utjecaja koji na okoliš imaju kriptovalute. Muskov tweet izazvao je pravu buru na financijskom tržištu. Vrijednost Bitcoina drastično je pala, mnogi investitori su Muska optuživali za licemjerstvo, s obzirom na to da je utjecaj kriptovaluta na okoliš bio poznat već dulje vrijeme, dok su neki pohvalili bilo kakvu akciju koja može pomoći očuvanju okoliša.

Znanstvenici već dulje vrijeme upozoravaju na ono što je Muskov tweet stavio u fokus šire javnosti. Kriptovalute su iznimno štetne za okoliš. Naime, proces mininga, odnosno rudarenja kojim se bilježe sve transakcije, ali i stvaraju nove jedinice kriptovalute koje mogu biti u opticaju, stvara veoma visoke emisije ugljikovih spojeva. Procjenjuje se kako cijela Bitcoin mreža koristi jednaku količinu energije kao mnoge zemlje na godišnjoj razini.

Mining je proces aktualiziranja javnih zapisa kriptovalute s potvrdama o transakciji. U proof of work sustavu svaka transakcija mora biti zapisana i verificirana od treće strane rješavanjem nasumične numeričke zagonetke, tzv. hash. Kada osoba prva uspješno izrudari 1MB transakcija biva nagrađena novim Bitcoinima ili nekim drugim jedinicama. Kako bi bili prvi, rudari koriste softver i hardver koji koriste puno energije i vrlo brzo zastarijevaju.

U nedavnom izvješću namijenjenom njihovim investitorima investicijska tvrtka BofA Securities pokušala je izračunati koliko kriptovalute koštaju okoliš. Prema tom izvješću, rast Bitcoina u zadnje dvije godine uzrokovao je porast emisije CO2 od preko 40 000 tona, što je otprilike jednako dodavanju 8.9 milijuna automobila na ceste. Također, to izvješće pokazuje kako Bitcoin emitira više CO2 od aviokompanije American Airlines, te cjelokupne federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država sa svojih više od dva milijuna zaposlenika. Prema Digiconomistu svaka Bitcoin transakcija iskoristi količinu energije koju prosječno američko kućanstvo potroši u mjesec dana.

Iz svega navedenog vidljivo je kako kriptovalute predstavljaju ozbiljnu prijetnju za okoliš, a ta prijetnja samo će rasti. Iznimno brzi rast vrijednosti Bitcoina, ali i nekih drugih kriptovaluta, uz obećanja raznih analitičara, investitora i savjetnika o relativno brzoj, lakoj i dobroj zaradi svakoga dana privlači sve više ljudi koji žele svoj dio kolača.

Čini se kako kriptovalute neće tako brzo otići u zaborav, pa je potrebno pronaći način kako ga učiniti ekološki održivim. Neki predlažu prelazak farmi za obradu podataka za kriptovalute na obnovljive izvore energije, što bi značajno pridonijelo smanjenju ugljičnih emisija.

Drugi predlažu prelazak sa proof of work modela na proof of stake model koji za sad koriste rijetke kriptovalute poput Cardana and Polkadota, iako je i Etherium najavio prelazak na ovaj model u nadolazećim mjesecima. Te valute ne nagrađuju svoje rudare po principu tko prvi njegova djevojka, već im omogućava da rudare prema postotku jedinica koje već posjeduju. Prema svim trenutno dostupnim podatcima, takav pristup koristi samo dio energije koju koristi proof of work model.

FOTO: PIXABAY.COM