LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osnove pravopisanja

Korisnike Hašeka u 2021. najviše mučilo č/ć te ije/je: donosimo nekoliko korisnih pravopisnih trikova

Usluzi Hašek prošle je godine pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta, a u nastavku donosimo najčešće greške koje su radili.

Usluzi Hašek prošle je godine pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta, a u nastavku donosimo najčešće greške koje su radili.

Hrvatski akademski spelling checker Hascheck (Hašek), dostupan na adresi ispravi.me, jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga koja već gotovo punih 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova.

Protekle godine, prema podacima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta. Oni su obradili 8 milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu 2 milijarde pojavnica. Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima mali jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije. 

Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83%), zatim iz Bosne i Hercegovine (7%), Njemačke (1%) itd. Više od 40% korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati.

U 2021. godini korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če --> će, tiće --> tiče, riješenje --> rješenje, slijedeće --> sljedeće, mogučnosti --> mogućnosti, promjeniti --> promijeniti, čemo --> ćemo, več --> već, primjetiti --> primijetiti, djete --> dijete, samnom --> sa mnom, riješenja --> rješenja, reči --> reći, primjeniti --> primijeniti te razumijeti --> razumjeti.

Iako se dio takvih grešaka može pripisati i greškama u tipkanju, većinu čine tipične greške s kojima govornici hrvatskog jezika često imaju problema u pisanju. Donosimo, stoga, nekoliko pravopisnih savjeta kojima se možete poslužiti kada niste sigurni kako napisati pojedinu riječ. 
 
VEZANO: Lektorske kronike lektora portala Studentski.hr

Piše li se neka riječ s i ili bez često možemo procijeniti na temelju izgovora riječi, odnosno sloga. Ako je slog dug (kao, primjerice, dijete, promijeniti), pišemo ije, ako je kratak, pišemo je (npr. razumjeti, rješenje). 

No, neki govornici hrvatskog jezika teže mogu procijeniti radi li se o kratkom ili dugom izgovoru sloga pa se zato preporučuje naučiti neke česte riječi napamet. Više o tome možete pročitati ovdje.
 Vrijedi se podsjetiti i nekih pravila koje smo naučili tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja: 
  • Ako je riječ postala od k ili c, uvijek će biti č, pa tako imamo oblak-oblačić i pisac-piščev. 
  • Ako je riječ postala od t, onda ćemo imati ć, npr. list-lišće.
  • Promjenom glagolskog vida često se mijenja i refleks jata (primijeniti, ali zato primjenjivati)
  • Slog u glagolima koji u osnovi imaju mjera, mjesto i sjesti slog je uvijek kratak. Zato znamo da je svršeni oblik glagola dospijevati dospjeti, a ne *dospijeti te da se piše izmjeriti, nasjesti i premjestiti.
Ipak, najbolji savjet za sve koji žele poboljšati svoj osjećaj za pravopis svakako je – što više se okružiti jezikom. Kada naiđete na dilemu, provjerite što kažu Hrvatski pravopisHrvatski jezični portal. Svoje tekstove provjerite na ispravi.me, a greške svjesno analizirajte i pokušajte zapamtiti ispravnu inačicu. Jezične savjete možete pronaći i na društvenim mrežama, a jedan od najsadržajnijih izvora svakako je Hrvatski za svaku upotrebu i podcast Bliski susreti jezične vrste.

Na kraju, čitajte, pišite i slušajte sadržaj na hrvatskom jeziku, a uz to ga i aktivno koristite.
FOTO: UNSPLASH