LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

KNIVES OUT: Itekako je važno tko je kriv!

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam film: „Knives Out”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam film: „Knives Out”.

Glavno pitanje cijelog filma je: Tko je ubojica? Hehehe, ja znam. Ne, neću ti reći. I ne, nije krivac sin. Ili možda ipak jest? Nije meni baš za vjerovati...

 

Osnovne informacije: Knives Out, 2019., 2h 10min, američki kriminalistički film, IMBD ocjena 7.9/10

Čisto da znaš o čemu se radi: Obitelj Harlana Thrombeyja (Christopher Plummer), bogatog pisca misterija, prisustvuje proslavi njegovog 85. rođendana u vili u Massachusettsu. Sljedećeg jutra, kućna pomoćnica Fran (Edi Patterson) pronalazi ga mrtvog s prerezanim vratom. Policija vjeruje da je u pitanju samoubojstvo, dok je privatni detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) anonimno plaćen da istraži cijeli slučaj. Blanc saznaje da su Harlanovi odnosi s raznim članovima njegove obitelji bili napeti; preko razotkrivanja nevjere, krađe novca, ukidanje džeparca pa do otkaza i svađe.

Ova vrsta kriminalističkih priča, poznate kao i "whodunnit" , snimane su još od 1940-ih. Naravno, više ne nalikuju na one krimiće koji su izravno prepisani iz romana. Kako vrijeme prolazi, whodunnit projekti se mijenjaju i prilagođavaju očekivanjima i ukusima nove publike. Knives Out je zanosna zagonetka, dobro ispričana priča. Bez spojlera, počinje smrću i odmah upućuje publiku na krivca. Preokreće očekivanja i ostavlja nagađanje kako će priča ići dalje. Naravno, postoji hrpa osumnjičenih; praktički cijela pokojnikova obitelj. Ostaje ti samo povući ostavljene labave niti sve dok one ne isprepletu već zapetljanu situaciju.

Unatoč svim detektivskim pričama koje šaraju po televizijskim ekranima, ovo djelo u stilu Agathe Christie mamilo je gledatelje ispred platna i malih ekrana. Ponudilo nam je filmske zvijezde, zaplete, rasplete, oružje, ali i dublju političku dimenziju koja polako poprima oblik te obiteljska ravnodušnost igraju uloge u razotkrivenim misterijama filma. Žonglira se temama klasnih privilegija, imigracije i ekscentričnosti.

Za mene, najveća pojava filma jest detektiv Benoit Blanc, blistavi istražitelj iz Louisiane toliko poznat da je već profiliran u novinama kao "posljednji džentlmenski detektiv". Prati ga još jedan detektiv, ali on brzo učini služavku Martu svojim šegrtom. Marta mi je isto vrlo simpatična, sam lik je dobro napisan, a glumica je odigrala ulogu jako dobro te osvaja srca svojom izvedbom.

Još jedna genijalna stvar su pravila koje je imao preminuli. Pravilo broj jedan: moja kuća, moja pravila, moja kava. Oh, ako se ljudima ne sviđa pravilo broj jedan, mogu imati pravilo broj dva. Pravilo broj dva: ako ste u nedoumici, pogledajte pravilo broj jedan. Predobro!!!

Radnja nije dosadna i nudi onu vrstu otmjene zabave koja nam treba. Drži publiku u nagađanju do samog kraja, istina koja se otvara u vrhuncu će šokirati. Lokacija je izvanredna, kao i pozadinska glazba, a svakom liku je pedantno obrađen. Također, pohvala za izvanrednu kameru i montažu. Vrag je u detaljima, a ako si ljubitelj igre riječima, svakako pažljivo slušaj što svaki lik govori. I najbezazleniji razgovori ili izjave na kraju se pokažu vrijednima...

U nastojanju da šokiraju i iznenade čitatelje, pisci često znaju otići predaleko i pisati misterije koji jednostavno nemaju smisla što kod ovog filma nije slučaj. Ako voljeni detektiv dobije naznake koje publika ne zna, to je loš znak. Ona bi uvijek trebala znati jednako, ako ne i više od likova, kako se ne bi osjećala prevarena ili izostavljena.

A kakav je film iz tuđih očiju:

„ Apsolutno remek-djelo, nešto stvarno pametno što ćete gledati do posljednje sekunde. I drago mi je vidjeti Chrisa Evansa kako glumi nekoga tko nije Kapetan Amerika.“ 

Anamarija, 17


„ Za one koji nisu gledali ovaj film, to je jedna od najboljih misterija ubojstava. Vjerujte mi ljudi, ovo morate gledati i ja čvrsto vjerujem da ćete na kraju biti oduševljeni! “ 

Lorena, 22


Naposljetku, radnja je napeta, uzbudljiva, neočekivana i mistična. Ovo je vrlo dobra priča koja se uspijeva uvući u društvenu satiru među ubojstva i laži. Razgovori koji se vode između potomaka daju još jedan razlog više da ih ne voliš i tražiš među njima krivca. A kakve veze imaju laž i povraćanje, ostavljam tebi da pogledaš, ako već nisi.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA