LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje u šalici

Kava i zdravlje: 5 razloga za uživanje u omiljenom napitku

Većina nas kavu konzumira zbog smanjenja osjećaja pospanosti i umora, no ovaj popularan napitak ima i mnoge druge pozitivne učinke na naše zdravlje.

Većina nas kavu konzumira zbog smanjenja osjećaja pospanosti i umora, no ovaj popularan napitak ima i mnoge druge pozitivne učinke na naše zdravlje.

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u kojem svakodnevno uživaju milijuni ljudi diljem svijeta. Mnogi govore kako ne mogu produktivno započeti dan bez šalice kave, a kultura ispijanja kave s društvom i dragim ljudima utkana je u kulturu Hrvatske, ali i susjednih balkanskih prostora. No jeste li znali kako ispijanjem šalice vašeg omiljenog napitka usput štitite i svoje zdravlje? U nastavku donosimo neke od znanstvenih razloga zbog kojih je kava zdravi dodatak vašoj jutarnjoj rutini.

1. Jedan je od najvećih izvora antioksidansa u zapadnjačkoj prehrani

Priznajmo, većina nas ne hrani se najzdravije. Iako znamo kako bismo trebali konzumirati mnogo svježeg voća i povrća, ribe i bijelog mesa, financijski problemi i brzi tempo modernog života često nas natjera da se okrenemo menzi, pekarama i brzoj prehrani. No kava je bogata mnogim nutrijentima, poput vitamina iz skupine B, riboflavina i kalija. Također, zrna su bogata antioksidansima koji se bore protiv oštećenja i propadanja vaših stanica.

2.  Može pomoći ubrzati metabolizam i učiniti mozak efikasnijim

Kava blokira proizvodnju adenozina, inhibirajućeg neurotransmitera zbog kojeg se osjećate pospano. Upravo taj učinak kofeina poboljšava budnost, ali i fokus, memoriju i raspoloženje.

Uz to, kofein je čest dodatak raznim pilulama za mršavljenje koje obećavaju sagorijevanje masti, i to s dobrim razlogom. Studije su pokazale kako, u prosjeku, kofein povećava sagorijevanje masti u organizmu od 3% do 11%. Kod osoba s manjim udjelom potkožnog masnog tkiva taj postotak može narasti i do 29%, kako tvrde neke studije.

3. Može smanjiti rizik od moždanog udara

Iako kofein može lagano povisiti krvni tlak, pa pijenje kave nije baš preporučljivo za osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom, efekt bi trebao biti minimalan i gotovo potpuno nestati ako redovito pijete kavu. Studije nisu pokazale nikakvu povezanost između kofeina i razvijanja koronarnih bolesti. Ono što studije jesu pokazale jest značajno smanjenje rizika od moždanog udara kod osoba koje konzumiraju kavu, i to za 20%.

4. Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes, odnosno povećana razina šećera u krvi, ozbiljna je bolest koja utječe na svaki aspekt bolesnikova života i sa sobom donosi mnoge komplikacije. Studije su pokazale kako osobe koje redovito piju kavu imaju značajno manji rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2, odnosno dijabetesa koji nije nastao u djetinjstvu, već u odrasloj dobi. 

5. Može utjecati na prevenciju nekih oblika raka

Rak jetre treći je vodeći uzročnik smrti od karcinoma diljem svijeta. Kolorektalni karcinom četvrti je najčešći uzrok smrti od raka, a osobe koje piju kavu imaju manju vjerojatnost razvijanja te bolesti prema nekim istraživanjima. 

FOTO: PIXABAY.COM