LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Efikasno iskazivanje ljubavi

Kako učvrstiti i produbiti odnose uz jezike ljubavi

Naučite kako pokazati ljubav dragoj osobi.

Naučite kako pokazati ljubav dragoj osobi.

Odnosi, kako romantični tako i obiteljski i prijateljski, moraju biti njegovani. Dobra je komunikacija, bez daljnjega, jedan od glavnih sastojaka zdravog i ispunjavajućeg odnosa. Važno je da obje strane budu otvorene prema potrebama i željama druge strane te pokušaju shvatiti sve nijanse na koji se način emocionalnog i duhovnog funkcioniranja druge osobe razlikuje od njihova vlastitog. S druge strane, važno je jasno i precizno artikulirati i vlastite potrebe i želje. Nitko od nas, barem zasad, ne može čitati misli. Morate biti spremni jasno i glasno stati iza onoga što trebate i želite kako bi vas druga osoba mogla usrećiti.

Gore navedeno vrijedi i za situacije kada želite osobi pokazati kako je volite i cijenite. Problem nastaje kada osobe na drugačiji način iskazuju ljubav, što dovodi do nesuglasica, osjećaja nezadovoljstva, a ponekad i do osjećaja usamljenosti i odbačenosti. Zato, veoma je poželjno što ranije upoznati tzv. jezik ljubavi osobe s kojom želite izgraditi dublji odnos.

Teoriju jezika ljubavi opisao je terapeut Gary Chapman u svojoj knjizi The Five Love Languages: The Secret to Love that Lasts. Prema njegovoj teoriji, postoji pet načina pomoću kojih osobe percipiraju da su voljene i lakše se vežu uz druge osobe. To su davanje darova, provođenje kvalitetnog vremena, riječi afirmacije, fizički dodir i djela služenja. Mnogi stručnjaci kritizirali su Chapmanovu teoriju kao suviše pojednostavljenu, no vjerujemo kako će se mnogi od vas pronaći u nekim od sljedećih opisa. Vrlo vjerojatno ćete pronaći neki svoj primarni jezik, no vjerojatno ćete i shvatiti kako je vaš jezik ljubavi mješavina svih navedenih.

1. Davanje darova

Osobe čiji jezik ljubavi je davanje ili primanje darova vole često davati sitne poklone voljenim osobama ili ih primati od njih. Bilo da se radi o lijepoj svijeći, ukrasu za kuću, čokoladi ili nekoj drugoj sitnici.

2. Fizički dodir

Kako sam naziv kaže, osobe s ovim jezikom ljubavi pokazuju i doživljavaju ljubav dodirujući voljenu osobu. Bilo da se radi o držanju za ruke, čestim zagrljajima ili opuštajućim masažama.

3. Provođenje kvalitetnog vremena

Ako želite njegovati odnos s osobom čiji je jezik ljubavi provođenje kvalitetnog vremena, odvojite vrijeme koje možete provesti radeći nešto u čemu oboje uživate bez ikakvih izvanjskih distrakcija. Posvetite se jedno drugome i budite prisutni u tom trenutku.

4. Riječi afirmacije

Ako vaša draga osoba voli čuti pohvale, komplimente, afirmacijske citate, sentimentalne ljubavne poručice i slične stvari, onda je ovo njihov jezik ljubavi. Pokušajte pohvaliti neko njihovo postignuće, bez obzira na to koliko je malo. Kažite im kako volite njihovu kosu, oči ili način na koji plešu. Pošaljite im poruku u kojoj ćete im reći da vam nedostaju.

5. Djela služenja

Za osobu kojoj su djela služenja primarni jezik ljubavi važno je olakšati svakodnevni život svojim voljenim osobama. Bilo da se radi o pospremanju auta kad vi ne stignete, pranju suđa, kuhanju kave ili nečemu sličnom.

FOTO: PIXABAY.COM