LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednostavni savjeti

Kako se riješiti knjiga ako ste pravi knjiški moljac

Naši praktični savjeti pomoći će vam riješiti se knjiga koje vam nisu neophodne, a za koje naprosto nemate više mjesta u svojemu domu.

Naši praktični savjeti pomoći će vam riješiti se knjiga koje vam nisu neophodne, a za koje naprosto nemate više mjesta u svojemu domu.

Za istinske knjigoljupce odvajanje od knjiga koje su sakupili u svojoj kolekciji može biti veoma teško, pa i traumatično. No, nažalost, ponekad okolnosti zahtijevaju da svojim papirnatim suputnicama pronađemo novi dom. Ako se selite ili jednostavno više nemate mjesta na policama, naši savjeti olakšat će vam proces smanjivanja broja knjiga.

Prvi je korak osvještavanje kako knjige nisu samo papir i riječi ispisane na njemu već imaju i snažnu emocionalnu komponentu. Neke su darovi voljenih osoba, neke ste čitali u važnim trenutcima u životu, a neke jednostavno toliko volite da im se uvijek iznova vraćate. Naravno, svaki ljubitelj pisane riječi na svojim policama ima i knjiga koje su kupljene s namjerom da ih se jednom pročita, ali nikako da dođu na red.

Neki će reći kako je odvajanje od knjige jednako teško kao i prekid odnosa, bilo s prijateljem ili s voljenom osobom. Zato je važno da svaku od knjiga koje posjedujete procjenjujete zasebno, jednu po jednu. Zapitajte se koje osjećaje u vama pobuđuje ta knjiga i želite li je zaista u svom prostoru. Ako niste sigurni, možda tu knjigu možete odložiti na odlaznu hrpu.

Sljedeće važno pitanje koje se morate zapitati jest hoću li ikada ponovno pročitati tu knjigu. Budite iskreni i ako je odgovor ne, zašto je ne bi donirali knjižnici ili nekoj udruzi kako bi donijela radost nekom drugom čitatelju? Na kraju krajeva, knjige su stvorene da ih se čita.

Ako shvatite da određenu knjigu želite ponovno pročitati, dolazi možda i najteži dio. Vrlo je lako zadržati takvu knjigu da vam se nađe pri ruci, no, ne zaboravite, mnogo knjiga dostupno je u vašoj lokalnoj knjižnici. Neki su primjerci zaista važni, kao prva i rijetka izdanja, potpisani primjerci ili darovi od dragih ljudi, no većinu knjiga možete pronaći u knjižnici.

Zadnji i veoma važan korak: ponovite cijeli proces ispočetka. Maknite knjige koje ste već odlučili donirati izvan vidokruga i ponovno procijenite sve knjige koje ste odlučili zadržati. Nakon prvog kruga eliminacije često se dogodi da osoba počne razmišljati jasnije i racionalnije pa se nađe još koja knjiga koja može naći novog vlasnika. A vi tada dobijete još mjesta za nove i uzbudljive naslove.

FOTO: PIXABAY.COM